O olteancă s-a ales cu dosar penal, după ce a a vândut câini din rasa Bichon

În perioada 31.01 – 03.02.2023, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor au executat o acţiune privind verificarea respectării condiţiilor de sănătate şi bunăstare a exemplarelor canine oferite spre comercializare prin intermediul site-urilor de profil.

În urma controalelor s-a stabilit că, în unele cazuri, vânzarea sau înstrăinarea animalelor s-a realizat fără a fi întocmite documentele prevăzute de legislația sanitar-veterinară, iar în alte situații proprietarii nu au respectat obligația legală de identificare a exemplarelor canine prin microcipare.

Cu această ocazie, au fost verificate 6 persoane fizice, fiind aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale, 4 dintre acestea pentru nerespectare prevederilor O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân şi 2 pentru nerespectarea prevederilor H.G. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, valoarea totală a sancțiunilor aplicate fiind de 3.200 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, a fost constată și o infracţiune prevăzută de Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor.

„O femeie, de 46 de ani, din orașul Dăbuleni, este bănuită că ar fi comercializat, către mai multe persoane fizice din județul Dolj, un număr de șase exemplare canine din rasa Bichon, la momentul comercializării exemplarele canine având vârsta de cinci, respectiv șase săptămâni.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării”, prevăzută de Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor”, potrivit IPJ Dolj.

Polițiștii reamintest proprietarilor de animale că au următoarele obligații:

  • Să asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijiri, atenție și asistență medicală, fiindu-le interzis să aplice rele tratamente și cruzimi;
  • Să identifice exemplarele canine prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare, stabilit de autoritatea națională sanitară, veterinară și pentru siguranța alimentelor;
  • Să sterilizeze exemplarele canine aparținând raselor comune și metișii acestora, precum și câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  • Să ia toate măsurile pentru a preveni un eventual atac canin asupra oamenilor sau a altor animale;
  • Să nu vândă, să nu înstrăineze sau să nu ia în proprietate exemplare canine, fără documente prevăzute de legislația sanitar veterinară.

Populare

Recomandări

Vâlcea. Weekend cu amenzi și dosare penale, în trafic

De la șoferi fără permis de conducere și până...

Gorj. A intrat cu tractorul într-un parapet, pe Defileul Jiului

Un bărbat de 56 de ani, în timp ce...

MAE, atenționare de călătorie în Franța: Zboruri anulate până marți

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români...

Un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte

Ministerul Afacerilor Interne anunță lansarea unui nou serviciu online...