sâmbătă, martie 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

După ninsori, vine gerul! Meteorologii: Temperaturile resimțite de noi vor fi mult mai mici decât valorile din termometre

Vreme deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, anunță meteorologii în următoarele zile în România. 

Începând cu ziua de duminică, 5 februarie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va deveni deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, geroasă noaptea și dimineața pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice și pe alocuri în rest, în special la deal. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între minus 6 și 1 grad Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 15 și minus 4 grade Celsius, cu valori ușor mai ridicate pe litoral, spre minus 2 grade Celsius.

Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări și ninsori slabe pe alocuri în estul, sudul și parțial în centrul teritoriului. Pe parcursul zilei vântul va sufla moderat, cu intensificări în sud-est și la munte, cu viteze de peste 50-70 km/h, în timp ce pe litoral se vor depăși 70-80 km/h, iar în Carpații Meridionali la peste 1800 m, rafalele vor trece de 80-90 km/h și va fi viscol puternic și vizibilitatea foarte redusă. În cursul nopții vor mai fi perioade cu intensificări ale vântului cu rafale de peste 55-70 km/h în zona costieră a Dobrogei și în zona înaltă a Carpaților Meridionali. Pe arii restrânse va fi ceață cu depunere de chiciură.

„De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse între minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad Celsius în zone din sud. Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum. Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara: ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara. Se va depune strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă. Toate aceste fenomene vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte ci și în zonele mai joase. În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre”, a explicat meteorologul Alina Șerban, la Digi24.

Nici pentru săptămâna viitoare, meteorologii nu vin cu vești bune. Luni, 6 februarie, vremea se va menține rece pentru această perioadă, iar dimineața și noaptea va fi ger, îndeosebi în regiunile intracarpatice, la deal și la munte. Cerul va fi variabil, cu înnorări în general persistente și pe arii restrânse ninsori slabe în Moldova, Dobrogea, estul Transilvaniei, precum și în Carpații Orientali, dar și în jumătatea de est a Carpaților Meridionali.

Vântul va avea intensificări în jumătatea estică a teritoriului și la munte, cu rafale în general și de peste 55 km/h, viscolind trecător ninsoarea sau spulberând zăpada. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -6 și 3 grade, iar cele minime în marea lor majoritate între -15 și -4 grade. Izolat se va forma ceață cu depunere de chiciură.

Marți, 7 februarie, conform meteorologilor, se face și mai frig, iar dimineața și noaptea în special în regiunile intracarpatice va fi ger. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în est, sud-est și în zona Carpaților Orientali unde pe arii restrânse va ninge slab și vor fi intensificări ale vântului. În restul teritoriului, vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 7 și 4 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între minus 15 și minus 4 grade Celsius. Izolat se va forma ceață cu depunere de chiciură.

Politica