sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Președintele CNCD, despre interzicerea femeilor la Mănăstirea Frăsinei: ”Sunt lucruri care țin de organizarea internă a cultului respectiv”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a vorbit despre scandalul apărut după ce Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, a blestemat preoţii şi credincioşii care merg să se roage la o biserică ce aparţine de mănăstirea Frăsinei, din Vâlcea.

”Cultele au o autonomie în ceea ce privește doctrina și pot exista locuri religioase în care pot să aibă propriile reguli de acest gen, în care intră doar bărbații, de exemplu. Ar fi interesant cum ar interpreta instanța o astfel de decizie, chiar și cum ar interpreta CNCD”, a spus Csaba Asztalos, la Interviurile Digi24.

Întrebat care este părerea sa despre regulile din biserică, acesta a spus că sunt lucruri care țin de organizarea internă a cultului respectiv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Eu sunt unul din 11. Aș avea o dilemă în a oferi prioritate autonomiei cultului respectiv și a interpreta că este o formă de descriminare. Este un tratament diferențiat. La un moment dat, am fost sunat de colegii dumneavoastră, după ce BOR a adus o regulă potrivit căreia preotul care divorțează nu mai poate avea o parohie, și mai întrebat dacă este discriminare sau nu. Atunci eu am pus întrebarea: dacă în cultul romano-catolic preotul are interdicția de a se căsători este o formă de discriminare? Sunt lucruri care țin de organizarea internă a cultului respectiv”, a spus Asztalos.

Potrivit acestuia, biserica este un loc public, dar are anumite reguli care țin de doctrină.

”Ar trebui să citesc un pic mai mult decât am citit pe zona de religie, dar depinde și cum prezinți aceste reguli. Cred că nu este înțelept să introduci astfel de reguli printr-un blestem. Cred că este înțelept, dacă tot ești preot și pastorul comunității, sî introduci astfel de regulă prin a explicații anumite tradiții și elemente. Cum e văzută condiția femeii în anumite culte nu contează părerea mea, ca libertate de conștiință, pentru că eu am o funcție publică și reprezint statul. Am obligația să nu interferez, în calitate de reprezentant al statului. Sunt situații limită. Și declarația arhiepiscopului Tomisului despre femei a fost la limită. Nu sunt de acord cu acea declarație, dar întrebarea este dacă putea statul să intervină sau nu. Nu a pățit nimic, cultul trebuie să își aplice propriile reguli. Acolo am avut totuși o contrareacție a doi ierarhi, două reacții foarte pertinente și clare. A fost un echilibru în dezbaterea publică”, a mai spus președintele CNCD.

Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, este semnatarul unui „document cu legământ cu blestem” care a fost publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin care sunt blestemați toți preoții care vor mai oficia slujbe la o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei.

Biserica despre care se face referire în blestem a fost construită în apropierea Mănăstirii Frăsinei. La slujbele oficiate în ea puteau participa și femeile, spre deosebire de biserica Mănăstirii Frăsinei, unde accesul femeilor este interzis.

De asemenea, Mitropolia Olteniei a anunţat că va realiza o lucrare monumentală pe care o va aşeza pe locul în care Sfântul Calinic a oprit urcarea femeilor la Mănăstirea Frăsinei, considerată Athosul românesc, scrie ziare.com

Monumentul va fi amplasat lângă altarul bisericii de jos construită, potrivit Mitropoliei Olteniei, în perioada comunistă, „din neascultare şi încălcarea blestemului Sfântului Calinic”.

Foto: Facebook

Politica