joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A sunat la 112 pentru că a visat urât

Un bărbat de 50 de ani a sunat, în weekend, la 112 pentru că a visat urât. A solicitat un echipaj medical și, pentru că acuza palpitații la inimă, conform procedurii, dispecerul 112 a fost obligat să trimită ambulanța.

Ajuns la spital, sătmăreanul, a fost supus mai multor analize, dar medicii nu au descoperit nimic în neregulă. A primit o pastilă contra durerilor și a plecat singur spre casă, scrie satumareonline.ro.

Astfel de apeluri non-urgente sunt, însă, frecvente la 112:

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Sună Giani din Stâna, de exemplu, că-l doare la inimă. Trimitem Ambulanța după el, ajunge la noi, trece de triaj, n-are nici pe dracu’, iese lejer pe ușa de la UPU direct în Piața Someș, la frații lui care vând lebeniță. Sau ne sună unul de pe Oituzului, la doi pași de UPU, că-i constipat de două săptămâni și să trimitem ambulanță după el. Sau vine Anetka de la barăcile de pe Toamnei, să-i facem test, să vadă dacă-i gravidă. Am avut o discuție la telefon ca în filmele cu proști cu cineva care zicea că-l doare capul și să trimitem ambulanță. Îl întreb: – De când vă doare? Zice: – De 15 ani!!!”, mărturisește, pentru satumareonline.ro, un asistent medical cu vechime la UPU Satu Mare.

„Toată lumea se bulucește la UPU, iar când vine câte-un caz cu adevărat grav, nu avem unde pune pacientul, fiindcă toate paturile și monitoarele sunt ocupate de tot felul de ipohondri. Câte 200 de pacienți pe o tură de 12 ore, la 2 medici! Avem clienți fideli, cu câte 60 de prezentări la UPU în fiecare an, pe care-i știm după nume și le cunoaștem deja toată povestea de viață. Evident, n-au nici o problemă de sănătate, dar le place să se plimbe cu ambulanța și să socializeze”, susține sursa citată.

Asistentul spune și că, în realitate, doar 9 din 10 cazurile care ajung la UPU Satu Mare ar fi, de fapt, urgențe reale.

„Într-un oraș cu cel mult 80.000 de locuitori, fiindcă restu-s plecați pe-afară, avem 60.000 de cazuri în fiecare an la UPU. În numărul acesta intră și cei care sunt aduși de prin județ, că n-au anestezist la Tășnad sau probleme de genul acesta, dar marea majoritate sunt pacienți din oraș. Dintre aceste cazuri, doar vreo 10% sunt urgențe adevărate, restul e așa-numită medicină socială. Asta în timp ce nimeni nu are habar ce-s alea Centre de Permanență sau unde sunt, iar medicii care fac de serviciu la centrele respective trag câte-un pui de somn în cea mai mare parte a nopții și încasează cam 1.000 de lei pe gardă”, a declarat asistentul medical, sub protecția anonimatului.

Potrivit STS, doar 6 din 10 apeluri la 112, în 2022, au fost urgențe reale.

Potrivit legii, apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei.

Politica