miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Controale de sărbători, în Dolj

Comisariatul Județean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) și Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) fac front comun şi vor iniţia o serie de controale cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă.

Vor fi vizați atât operatorii economici din Craiova, dar și cei din județ. CJPC a stabilit o acțiune de control în fiecare săptămână, iar aceasta va viza, printre altele, verificarea produselor, a felului în care acestea sunt transportate sau depozitate.

„Acțiunile de control se desfășoară în reţeaua de comercializare şi distribuţie şi cuprinde operatorii economici atât din mediul urban cât şi din mediul rural. A fost stabilit ca obiectiv în control, o acțiune pe săptămână în localitățile județului Dolj. Controlul urmărește, în principal, în perioada sărbătorilor de iarnă aspecte privind conformitatea produselor alimentare comercializate și informarea consumatorilor: încadrarea produselor în data durabilităţii minimale după caz, în data limită de consum stabilite de producător; încadrarea în cantitatea netă declarată de producător; starea ambalajelor (integritate, etanşeitate); încadrarea produselor în parametrii de calitate prevăzuţi şi/sau declaraţi de producători, urmare a verificării directe; proprietăţile organoleptice ale produselor, prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului, prezența corpurilor străine etc.; condiţiile de transport (mijloace de transport, dotare, temperatură) și condiţiile de depozitare (dotarea spaţiilor de depozitare, asigurarea temperaturilor în spaţiile de depozitare)”, au transmis reprezentanții CJPC.
DSVSA va intensifica și ea controalele de sărbători cu scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine. Reprezentanții instituției vor merge și-n piețe, abatoare, dar nici carmangeriile sau restaurantele nu vor scăpa de controalele inspectorilor.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj intensifică acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porcine/carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).
În cadrul acestor controale se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final. La nivelul DSVSA Dolj, au fost constituite echipe de medici veterinari oficiali, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliţie Dolj şi Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj vor efectua controale oficiale în trafic, târguri comunale, pieţele agro-alimentare; abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii; unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţile de alimentație publică, pizzerii, unități tip catering, cofetării, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţile de tip hotelier şi pensiunile turistice; unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare”, au spus reprezentanții DSVSA.

De asemenea, DSVSA a amintit că este obligatoriu controlul cărnii de porc după sacrificarea animalului, pentru examenul trichineloscopic. Reprezentanții instituției au anunțat unde se pot face testele aferente.
„În Municipiul Craiova examenul se poate efectua la Cabinetul medical-veterinar împuternicit din str. Brestei, nr. 346, și la Circumscripțiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din piețe: Piaţa Mare, Piaţa Craiovița, Piața Valea Roșie, Piața Veche, Piața Brazda lui Novac, unde sunt afişate numele medicului veterinar, numărul de telefon, tariful de examinare și programul de funcționare al acestora, inclusiv sâmbăta și duminica”, au spus reprezentanții DSVSA.

Politica