vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noi acte de vandalism în numele climei! Picturi celebre, stropite cu ulei și sirop

După Van Gogh și Monet, activiștii de mediu au vandalizat alte două picturi celebre, la Viena și Vancouver.

În Austria, activiștii au stropit cu ulei una din capodoperele lui Gustav Klimt, „Moarte și viață”, în timp ce în Canada, un tablou de Emily Carr a fost stropit cu sirop de arţar, au anunțat conducerile Muzeului Leopold din Viena și a Galeriei de Artă din Vancouver, potrivit Le Figaro, Art News și Salzburg24.

Acțiunea de la Muzeului Leopold din Viena a fost revendicată pe Twitter de grupul Letzte Generation (Ultima Generație), care protestează pentru măsuri mai ecologice și împotriva extinderii producției de petrol și gaze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Noile foraje de petrol și gaze reprezintă o condamnare la moarte pentru omenire”, au transmis aceștia într-un mesaj pe Twitter.

După ce au stropit pictura cu ulei, unul dintre activiști s-a lipit de tablou, scrie libertatea.ro

„Restauratorii lucrează pentru a determina dacă pictura protejată de sticlă a fost deteriorată”, au transmis reprezentanții muzeului.

Intrarea a fost liberă marți, în cadrul unei zile sponsorizate de grupul petrolier austriac OMV și în ciuda controalelor minuțioase, tinerii au intrat în clădire cu uleiul ascuns sub haine.

La Galeria de Artă din Vancouver, două protestatare au stropit un tablou de Emily Carr cu sirop de arţar şi şi-au lipit mâinile de perete.

Protestatarele Erin Fletcher şi Emily Kelsall, care s-au identificat ca membre ale unui grup numit Stop Fracking Around, şi-au exprimat opinia faţă de lipsa de acţiune din partea guvernului din Columbia Britanică de a încetini emisiile de combustibili fosili care agravează criza climatică.

Galeria de Artă din Vancouver a emis o declaraţie în care condamna incidentul, numindu-l „un act de vandalism” şi menţionând că personalul crede că pictura „Stumps and Sky” nu va avea daune permanente. Nu este pentru prima dată când activiștii apelează la astfel de gesturi pentru a atrage atenția asupra problemelor climatice și nu numai.

În prima parte a lunii octombrie, activistele organizației Just Stop Oil au împroșcat cu supă de roșii pictura emblematică a lui Vincent Van Gogh „Floarea Soarelui”, care este expusă la Galeria Națională din Londra, într-un protest față de criza costului vieții.

Pe 23 octombrie, membrii unui grup ecologist german au aruncat cu piure de cartofi peste unul dintre tablourile pictorului Claude Monet, în Muzeul Barberini din Potsdam.

Iar o zi mai târziu, celebra pictură „Fata cu cercel de perlă” a lui Vermeer, expusă într-un muzeu din Haga, a fost stropită cu supă de roșii, într-un protest față de criza costului vieții și criza climatică. Trei persoane au fost arestate după această acțiune.

Foto: captură video



Politica