duminică, martie 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljenii, obligați să-și vaccineze animalele

Amenzi de până la 10.000 lei

Stâpânii de animale din Dolj sunt obligați să-și vaccineze animalele de companie. Iubitorilor de patrupede nu li se iartă nicio abatere de la această regulă și riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Aceste măsuri drastice derivă din pericolul pe care virusul ce produce Rabia îl reprezintă.

Cine are câine trebuie să aibă în vedere 3 aspecte: carnet de sănătate, identificarea acestuia prin microcipare şi introducerea în baza de date, în RECS (registrul de evidenţa câinilor cu stăpân). Aceste cheltuieli vor fi suportate de stâpân, numai vaccinul și manopera de vaccinare vor fi subvenționate de la bugetul de stat.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj informează proprietarii/deținătorii de câini și pisici că, în conformitate cu prevederile Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) nr. 35/2016, cu modificările și completările ulterioare, în perioada octombrie – decembrie 2022, se desfașoară campania de vaccinare a carnasierelor domestice (câini și pisici) împotriva RABIEI.

Vaccinarea câinilor este o acțiune obligatorie, valoarea vaccinului și manopera de vaccinare fiind subvenționate de la bugetul de stat (gratis). Aceasta se poate face doar la cabinetele veterinare împuternicite, câte unul în fiecare localitate, altfel, la cabinete particulare, numai contra-cost. Pentru realizarea vaccinării câinelui sunt obligatorii: întocmirea unui carnet de sănătate, identificarea câinelui prin microcipare şi introducerea acestuia în baza de date, în RECS (registrul de evidenţa câinilor cu stăpân).

Toate aceste operaţiuni (carnet, microcip, gestionare BND şi manopera aplicare microcip) sunt cheltuieli suportate de proprietarii de câini (între 10 și 30 de lei), o singură plată pentru cât trăieşte câinele. Refuzul identificării prin microcipare se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei, iar refuzul vaccinării antirabice a câinilor – cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, conform art.13, alin.3 și art.13, alin. 4 din Legea nr. 258/2013.

Vaccinarea populațiilor de animale domestice este o necesitate dacă se are în vedere că, odată intrat în organismul unui animal sau în organismul uman, virusul care produce Rabia nu poate fi anihilat decât foarte rar, dacă se aplică tratament specific imediat. Importanța bolii derivă din evoluția clinică dramatică, sfârșitul fiind în aproape toate cazurile mortal.

Având în vedere consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, în cazul în care nu este realizată imunizarea-vaccinarea câinilor, solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini și pisici să asigure suportul necesar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație”, potrivit unui comunicat al DSVA Dolj.

Foto: arhiva

Politica