vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

FOTO/ ,,Din secretele pieselor de patrimoniu”, expoziție unică la Muzeul Olteniei

Laboratorul de Restaurare-Conservare, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, a organizat, miercuri, expoziția temporară de restaurare ,,Din secretele pieselor de patrimoniu”. Este vorba despre o continuare a tradiției de promovare a restaurării patrimoniului cultural național mobil.

La eveniment au fost prezenți oameni din toată țară, care au putut să vadă felul în care obiecte din patrimoniul național au fost restaurate. Muzeul a pus la dispoziția invitațiilor imagini digitale, ce prezentau felul în care arătau obiectele înainte de restaurare. Muzeul Olteniei Craiova a venit și cu o noutate la această expoziție. Fiecare persoană a avut ocazia să privească materialele, dar și aparatura pe care restauratorii le-au folosit.

Expoziția ,,Din secretele pieselor de patrimoniu” reunește în spaţiul expoziţional din Sala ,,C.S. Nicolăescu-Plopșor”, aproximativ 110 piese aparţinând patrimoniului cultural naţional, piese ce provin din colecţiile și depozitele Muzeului. Restaurarea a fost efectuată de către specialiştii Laboratorului de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În expoziție se regăsesc vechi şi valoroase tipărituri, cărţi vechi religioase, documente, cromolitografii: Evhologhion, sec. XIX, Psaltire, 1816, Liturghier, sec. XIX, Minei pe septembrie, 1780; Octoih, 1845; Octoih, 1846; Viețile Sfinților pe luna martie, 1813;  Hrisov emis de Alexandru Voievod domn al Ţării Româneşti, la anul 1676, precum și manuscrise vechi de o mare valoare și importanță istorică și religioasă așa cum este TETRAEVANGHELIAR (sec. XII/ Constantinopol), deţinut de Muzeul Olteniei.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la finale lunii noiembrie, apoi obiectele ar urma să se întoarcă în depozitul Muzeului.

Politica