vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cât alcool are mustul?

Încă din cele mai vechi timpuri, în luna septembrie și la începutul lui octombrie, gospodarii culeg viile. Unul dintre cele mai așteptate momente, atât de copii, cât și de cei mari, este storșitul strugurilor și obținerea mustului, o licoare cu gust înțepător și dulce care se transformă în vin, peste câteva zile. Băutura este delicioasă și aduce numeroase beneficii organismului.

Numele de „must” vine de la latinescul „vinum mustum”, care înseamnă „vin tânăr”. Probabil ați observat că, atunci când puneți struguri în tească, o mare parte din lichid se scurge de la sine, fără ca strugurii să fie presați. Lichidul scurs din struguri înainte de presare are chiar un nume, „ravac”. Mustul conține mult bor, iar acest detaliu face ca lichidul să contribuie la prevenire căderilor de calciu.

Cât alcool are mustul?

Conţinutul de alcool din mustul proaspăt şi dulce variază în funcţie de zilele trecute de la momentul în care a fost făcut. De aceea, trebuie să se ţină cont de câte zile au trecut de când a fost stors nu numai atunci când este consumat de şoferi, ci şi în cazul în care este oferit copiilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

4% alcool după trei sau patru zile

De cel mai dulce must avem parte în prima zi după ce a fost stors din struguri. La acest moment, mustul nu conţine deloc sau cel mult 1% alcool. După trei sau cel mult patru zile, mustul care fermentează începe să pişte limba, prinde un gust acrişor, iar gradul de alcoolemie se duce spre 4%. Deja nu mai este recomandat copiilor şi nici şoferilor. Bineînţeles, cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool creşte. 

Cum ții mustul peste iarnă

Există și o rețetă de a opri mustul din fiert, astfel încât băutura va rămâne dulce mult timp. Mustul proaspăt obținut se strecoară, folosind un tifon. Apoi, se pune la fiert, la foc potrivit, într-un vas încăpător, deoarece se va forma multă spumă. Această spumă de îndepărtează pe măsură ce se formează, până mustul rămâne limpede.

Aspirinele se dizolvă într-o cantitate mică de must și se adaugă apoi în mustul aflat pe foc. După adăugarea aspirinelor, mustul se mai lasă la fiert încă 5 minute. După ce se opreşte focul, vasul cu must se lasă la răcit. După ce mustul s-a răcit, se toarnă în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid foarte bine. Sticlele se păstrează la loc răcoros, într-o cămară sau în beci. O sticlă cu must începută trebuie consumată în cel mult 5-7 zile. La un litru de must se folosesc trei aspirine netamponate.

Politica