joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Teste antidrog în școli! Propunere legislativă, la Senat

Teste antidrog în școli! Se vor face controale neanunțate, iar elevii și studenții din România vor fi testați pentru a se afla dacă au consumat sau nu substanțe psihoactive. Aceasta dacă o propunere a unor deputați PSD, depusă la Senat, va deveni lege.

Inițiatorul propunerii legislative de modificare și completare a Legii 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive este deputatul PSD de Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan Gruia, iar între semnatari se află Laura Vicol, deputat PSD de Dolj.

Textul propunerii legislative nu este încă public. Jurnaliștii de la Observator spun însă că au intrat în posesia documentului și că acesta prevede pedepse cu închisoarea între 1 și 5 ani pentru cei care refuză testarea, în timpul controalelor care se vor face în școli și facultăți, precum și pentru cei care nu pun în aplicare măsurile necesare pentru a combate traficul de droguri. Nu prevede însă nici o pedeapsă pentru cei depistați pozitiv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iată ce scrie, pe facebook, inițiatorul proiectului.

“Problema drogurilor în rândul tinerilor poate fi oprită prin lege! Destinele frânte ale unor copii nevinovați și strigătul de ajutor al părinților sunt adevăratele drame de lângă noi. Din păcate, tot mai multe astfel de cazuri din tot județul nostru au ajuns în atenția publică.

Să spunem că nu putem face nimic e cel mai simplu. Să pornim dezbateri este foarte bine, dar ce contează cu adevărat este ca instituțiile statului să aibă legislație pentru a putea stopa consumul de substanțe psihoactive în rândul tinerilor. Asta facem noi.

Împreună cu colegul și prietenul meu, deputatul Daniel Suciu, Președintele PSD Marcel Ciolacu, Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, deputatul Nicu Niță, șefa comisiei juridice, Laura Vicol și mulți alți colegi social-democrați am depus un proiect de lege prin care completăm Legea 194/2011 privind combatarea operațiunilor cu substanțe psihoactive.

Ce vom face concret: vom da putere instituțiilor statului, să aplice legea acolo unde până acum nu puteau să intervină: școli, universități sau festivaluri, prin controale inopinate.

Sunt măsuri dure care pot supăra, dar situațiile de acest gen pot fi stopate doar prin măsuri ferme! Flagelul drogurilor nu poate fi oprit din vorbe, analize și intruniri, ci prin respectarea legii!

Este un proiect de lege perfectibil, la care vă invit să lucrăm cu toții: Parlament, părinți, instituții, pentru a ne salva copiii!

Fără droguri în școli și la evenimente!” – Bogdan Ivan Gruia, deputat PSD de Bistrița-Năsăud.

Datele oficiale arată că un român din 10 a consumat droguri măcar o dată în viață, scrie protv.ro. Numărul dependenţilor în rândul celor care au între 15 și 34 de ani, mai arată sursa citată. Psihologii spun că au întâlnit cazuri și în rândul copiilor de 10-12 ani.

Politica