sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Regizorul Jean-Luc Godard a recurs la sinucidere asistată

Celebrul regizor franco-elvețian, Jean-Luc Godard (91 de ani), a murit marți, 13 septembrie, în propria casă, după ce a recurs la sinucidere asistată, un proces legal în Elveția.  Jean-Luc Godard este considerat părintele întemeietor al Nouvelle Vague și cel care a revoluționat cinematografia franceză.

Printre capodoperele sale, amintim: Pierrot le Fou (1965) , Le petit soldat (1963), Une femme est une femme (1961), Masculin féminin (1966) și multe, multe altele. În total, regizorul a avut peste 70 de filme pe care le-a lăsat amintire fanilor săi. 

Tehnica expusă de el, în anii 1960, presupune filmarea mult mai accesibilă, atât din punct de vedere al producției, cât și prin deschiderea pe care o are față de public. Conceptul său inovator a dus la punerea accentului pe arta cinematografiei, nu pe câștigurile materiale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Moartea lui Jean-Luc Godard a întristat chiar pe președintele Franței. Emmanuel Macron și-a arătat regretul față de decesul maestrului.  „Am pierdut o comoară națională, ochiul unui geniu”, a spus Emmanuel Macron, după ce a auzit trista veste, notează cancan.ro.

„Nu era bolnav, era pur și simplu epuizat. Deci luase decizia de a pune capăt. A fost decizia lui și a fost important pentru el ca aceasta să fie cunoscută”, a spus o rudă a regizorului, potrivit sursei citate. Trupul său va fi incinerat fără slujbă, în zilele următoare. După cum a dezvăluit avocatul său, decizia ar fi fost influențată și de „multiple patologii invalidante”. 

Sinuciderile asistate s-au înmulţit anual în ultimii ani în Elveţia, de la 187 de cazuri în 2003, la 965 în 2015, potrivit Oficiului federal pentru statistică. După o mică diminuare în 2016, numărul lor a început din nou să crească.

Foto: digi24.ro

Politica