miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 500 de demnitari vor participa la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Șefii a trei state nu au primit invitații

Președintele american Joe Biden, împăratul japonez Naruhito, președintele francez Emmanuel Macron, liderii UE și capete încoronate din mai multe state europene se numără printre invitații la înmormântarea de stat a reginei Elisabeta a II-a, pe 19 septembrie, potrivit agenției Reuters și revistei Vanity Fair. Lista nu este definitivă, fiind adăugate noi nume, pe măsură ce apar confirmări oficiale. The Guardian estimează la 500 numărul demnitarilor care vor asista la slujba de înmormântare.

Un semn de întrebare a existat în privința participării fostului președinte Donald Trump, dar Casa Albă a transmis luni că invitația primită îi vizează doar pe Joe și Jill Biden, iar SUA nu vor putea participa cu o delegație în care să fie invitați și foști președinți.

Pe lista de înalți demnitari invitați se mai numără noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, și liderul Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, dar la înmormântarea reginei sunt așteptați să participe și președintele francez, Emmanuel Macron, prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, împăratul Japoniei, Naruhito, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Klaus Iohannis se va număra printre șefii de state care vor merge la Londra pentru a lua parte la funeraliile Reginei. De asemenea, familia regală a României va fi prezentă la înmormântare.

Pe lângă întreaga familia regală britanică, își vor face apariția și membri ai familiilor regale din Spania, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia și Olanda.

Vladimir Putin e liderul mondial a cărui absență nu a fost pusă niciodată la îndoială, în condițiile în care Rusia se află de aproape șapte luni în război în Ucraina. Nici Belarusul și nici Myanmarul nu au primit invitații.

De altfel, Kremlinul a comunicat public că Vladimir Putin nu va participa dinainte ca invitațiile să fie trimise de către familia regală britanică.

„Chestiunea deplasării lui Putin la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este luată în considerare. Pentru a decide cine va reprezenta Rusia, trebuie să așteptăm anunțarea protocolului ceremoniei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de stat RIA Novosti.

Politico relatează că nu există încă nicio confirmare dacă președintele chinez Xi Jinping a primit invitație. Protocolul oficial prevede că invitațiile vor fi oferite șefului statului din fiecare țară și soțului sau soției acestuia.

Potrivit unei liste făcute de Reuters pe baza confirmării publice, la ceremonie vor fi prezenți președinții din SUA, Austria, Lituania, Sri Lanka, Germania, Coreea de Sud, Brazilia, Polonia, Italia, Letonia, Trinidad-Tobago, Finlanda, Ungaria, Irlanda.

De asemenea, au mai confirmat prezența premierii din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Palestina. Lista este una preliminară, urmând a fi actualizată pe măsură ce fiecare șef de stat sau guvern confirmă public.

Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care a murit la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11.00 (13.00, ora României), la Westminster Abbey din Londra.

Biserica istorică, cu o capacitate de 2.000 de persoane, a găzduit și căsătoria reginei Elisabeta cu prințul Philip în 1947, dar și toate încoronările britanice după 1066, cu excepția a două, scrie libertatea.ro În dimineața înmormântării, sicriul reginei va fi purtat într-o procesiune la Westminster Abbey de la Westminster Hall, unde publicul va avea la dispoziție câteva ore pentru a-și prezenta omagiile.



Politica