Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Emmanuel Macron vine marți în România

Publicat

pe

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, președintele Franței, este aşteptat marţi în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la bază militară a NATO de la Mihail Kogălniceanu, înainte de o vizită de sprijin în Republica Moldova şi o posibilă deplasare în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

Însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi apărării, Sébastien Lecornu, președintele Franței va ajunge la sfârşitul zilei de marți la baza Mihail Kogălcineanu, lângă Constanţa, principalul port românesc la Marea Neagră, punct devenit strategic după începutul războiului. Șeful statului francez va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă, apoi va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.

Naţiune-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Aceştia formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

La baza Mihail Kogălniceanu i se va alătura lui Emmanuel Macron, miercuri dimineață, președintele României, Klaus Iohannis.

Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care îl reprezintă. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari şi întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârşitul anului.

Emmanuel Macron va fi primit, miercuri la prânz, la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron, alături de Catherine Colonna, va exprima „sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil” pentru această țară, afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună. Pentru aceasta, Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o „solidaritate excepţională” în primirea refugiaţilor ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo şi 80.000 sunt în continuare prezenţi.

Ulterior, Emmanuel Macron, însoțit de cancelarul german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi, ar putea vizita Ucraina, potrivit presei de la Berlin şi Roma. Informaţia nu a fost confirmată de Palatul Elysee care a precizat că „nimic nu a fost stabilit” până în prezent.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei direct afectat de conflictul declanşat de Moscova la sfârşitul lui februarie.

Continue Reading
Publicitate
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2022. Toate drepturile rezervate.