vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Israelul își avertizează cetățenii să plece din Turcia, de teama unor atacuri din partea Iranului

Ministrul israelian al afacerilor externe, Yair Lapid, și-a îndemnat luni conaționalii care se află în Turcia să părăsească „cât mai repede posibil” țara, de teama unor atacuri iraniene, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

„După o serie de tentative de atentate teroriste iraniene în ultimele săptămâni împotriva unor israelieni aflaţi în vacanţă la Istanbul, facem apel la israelieni să nu ia avionul spre Istanbul (…). Dacă sunteţi deja la Istanbul, întoarceţi-vă în Israel cât mai repede posibil”, a precizat Lapid într-un comunicat.

În ultimele săptămâni, presa israeliană a relatat despre încercări de atentate împotriva unor israelieni în Turcia, citând surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Acestea ar fi fost dejucate însă cu ajutorul serviciilor de securitate israeliene și turce.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele două ţări şi-au consolidat relaţiile în ultimele luni. Vorbind despre „un pericol real şi imediat de asasinat şi de răpire”, Lapid a spus că „viaţa mai multor israelieni a fost salvată”. Acesta a ținut să mulțumească guvernului turc „pentru eforturile depuse pentru a proteja viaţa cetăţenilor israelieni”.

Apoi a transmis un mesaj Iranului: „Oricine le face rău israelienilor va plăti preţul, îi vom vâna indiferent unde s-ar afla”. Israelul, care consideră Iranul ca principalul său inamic, se opune unei relansări a acordului internaţional din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit a împiedica Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care îi asfixiază economia. SUA au ieşit din acord în 2018, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Iranul şi Israelul se află într-un „război din umbră” prin atacuri cibernetice, atacuri pe mare şi acuzaţii de asasinate.



Politica