vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ruşii vor să facă „parada prizonierilor” la Mariupol, cu 2.000 de civili îmbrăcaţi în uniforme ucrainene

Pe 9 mai, ocupanții ruși vor să facă o „paradă a prizonierilor” ucraineni în Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov, a anunțat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol.

Oficialul ucrainean susține că rușii intenţionează să îmbrace 2.000 de civili – pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă – în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse.

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita «paradă a prizonierilor» la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Petro Andriuşcenko într-o intervenţie televizată, preluată de agenţia de presă Ukrinform, potrivit Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, ocupanții se pregătesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucrează pentru hrană, oraşul este curăţat de moloz şi cadavre, de proiectilele neexplodate. Ei au instalat chiar şi efigia unei femei cu steagul sovietic în centru, iar „curatori de la Moscova” au venit să supravegheze aceste pregătiri, mai spune el.

Șeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, s-a deplasat miercuri la Mariupol, distrus practic în totalitate, pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici, a anunțat Serviciul de informaţii militare ucrainean (GUR).

Conform GUR, Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului, pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate, notează EFE.

De aceea, trupele ruse şi-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraş, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.

Prezenţa lui Kirienko la Mariupol a fost confirmată joi de agenţia rusă Interfax, scrie EFE. Potrivit agenţiei ruse, care citează o sursă anonimă, Kirienko a discutat despre refacerea infrastructurii civile, inclusiv cu ajutor din regiuni ruseşti, şi cu sprijinul locuitorilor oraşului.

Oraşul Mariupol este distrus în proporţie de 90% în urma asediului trupelor ruse şi că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.

Politica