miercuri, iulie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Olt. Un fost polițist a devenit căutător de comori după ce a ieșit la pensie

Paul Durcă, fost poliţist la Inspectoratul Judeţean Olt, a devenit căutător de comori după ce a ieșit la pensie. Acesta pune că și-a făcut cadou un detector de metale și a plecat să cutreiere dealurile și pădurile, în căutare de comori.

„Faptul că am fost polițist mă determină să respect legea. Este o treabă excepțională!”, spune Paul Durcă.

În doar un an, bărbatul a găsit peste 70 de monede de argint, vechi de aproape 2.500 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Prima descoperire am făcut-o la o lună jumate după ce m-am autorizat, pe 13 martie 2021. Am descoperit un tezaur cu monede de argint. Erau pe coasta unui deal, într-un vas de lut”, povestește el.

Este vorba mai exact, de 70 de monede de argint, care ar data din secolul II înainte de Hristos. Printre ele se afla și un inel de argint, pe care, spun specialiștii, ar fi chipul zeului Apollo.

„Această descoperire din localitatea Morunglav, județul Olt, are o importanță deosebită pentru muzeul județean, atât din punct de vedere al sporirii patrimoniului cultural al instituției, cât și din punct de vedere al importanței istorice”, a spus Gigi Smarandache, director Muzeu Olt, potrivit digi24.ro

Un an mai târziu, Paul găsea o nouă comoară: două monede macedonene, din secolul 4 înainte de Hristos. Bărbatul a anunțat imediat autoritățile care au transformat zona în sit arheologic. Odată cu săpăturile extinse, au fost găsite alte 12 monede, o agrafă ornamentală de metal din Epoca Romană, dar și un cercel fragmentar, cu influențe bizantine. Pentru comoara istorică, bărbatul va fi recompensat cu 30% din valoare.

În județul Olt, aproape 100 de persoane sunt autorizate să dețină detectoare de metale.

Politica