joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sicilieni trimiși în judecată de DNA Craiova. Afaceri ilegale cu roșii

Cinci cetăţeni italieni au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene în valoare de 800.000 de euro, în urma colaborării dintre DNA şi autorităţile judiciare din Italia.

Potrivit unui comunicat al DNA, marţi, la sediul Parchetului Enna din Sicilia (Italia) a avut loc o întâlnire de coordonare a echipei comune în cadrul căreia autorităţile judiciare italiene şi reprezentanţi ai DNA au analizat rezultatele cooperării judiciare care a condus la finalizarea investigaţiei într-un dosar penal în care cinci inculpaţi italieni şi patru societăţi comerciale constituite de aceştia în România au fost trimişi în judecată în legătură cu infracţiuni de fraudare a fondurilor europene în valoare de aproape 800.000 euro.

În dosarul respectiv, procurorii din cadrul DNA Craiova au dispus trimiterea în judecată a celor cinci persoane fizice şi patru juridice (SC Renaşterea Acasă SRL, SC Septel Farm SRL, SC Green Meadows SRL şi SC Vai Verzi SRL), pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, folosirea cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În rechizitoriu se arată că, ”în perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, inculpaţii, cinci cetăţeni italieni, ar fi constituit un grup infracţional organizat având ca scop comiterea de infracţiuni în vederea obţinerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) pentru cultivarea şi comercializarea tomatelor”

În acest sens, spun anchetatorii, acţiunile membrilor grupului au presupus, printre altele:

– înființarea societăților comerciale inculpate, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din municipiul București,
– arendarea de la aceeași entitate a unor suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți) prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal,
– contractarea de împrumuturi la bănci;
– operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate;
– demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false (documente în materie de calitate și conformitate, facturi fiscale, chitanțe în legătură cu achizițiile de semințe și comercializare a tomatelor), atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar);
– modalitatea de însușire în interes personal, a sumelor obținute fraudulos cu titlu de sprijin financiar.

”Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei (aprox. 800.000 euro) care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), ar fi fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale, contrar intereselor societăților beneficiare.
Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus”, se mai arată în comunicat.

DNA spune că, în cauză, în temeiul articolul 13 din Convenţia cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene din 29 mai 2000 şi Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind echipele comune de anchetă, a fost încheiată o Echipă Comună de Anchetă cu Parchetul Enna din Sicilia (Italia), unitate care a instrumentat un dosar penal privind fapte conexe săvârşite de către cei cinci cetăţeni italieni.

„În perioada de funcţionare a echipei comune, au fost realizate activităţi procedural penale atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Italiei. În concret, au fost efectuate audieri de persoane, s-au ridicat şi transmis documente/bunuri relevante pentru stabilirea situaţiei de fapt în cauză, au fost încunoştinţate persoanele vizate de luarea unor măsuri procesuale în cauză”, arată anchetatorii.

Totodată, DNA precizează că autorităţile italiene au acordat asistenţă judiciară în vederea identificării bunurilor deţinute de către cei cinci inculpaţi, persoane fizice, pe teritoriul Italiei, şi ulterior, prin indisponibilizarea acestora. Astfel, au fost puse sub sechestru, până la concurenţa prejudiciului reţinut în sarcina fiecărui inculpat, atât conturi deschise la bănci din România, cât şi proprietăţi imobiliare situate în regiunile Enna, Capizi, Messina, Siracuza şi Arrezo din Italia.

Echipa comună de anchetă a beneficiat şi de sprijinul Eurojust – Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală – şi al Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Politica