sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Boboteaza la Craiova: „N-om lua azi vreun Omnicron”

Creștinii s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții la bisericile din oraș pentru a lua apă sfințită. Înarmați fie cu sticle mici, de jumătate de litru, fie cu plase pline la rândul lor de sticle, craiovenii au respectat tradiția și-au stat om lângă om, „n-om lua azi vreun Omnicron”.

De la primele ore ale dimineții, curțile bisericilor au început să fie împânzite de craiovenii veniți după apa sfântă. Cei mai mulți au fost cei în vârstă, care respectă tradiția de ani de zile, dar și măsurile anti Covid, cât se poate de mult.

„Am fost aici la 8 dimineața și vreau să iau apă sfințită, atât pentru mine cât și pentru doi vecini care sunt destul de bătrâni și s-ar fi deranjat prea mult să vină până aici. Eu vin an de an. Boboteaza este o sărbătoare importantă și așa cum primesc părintele în casă, vin să iau și apă, care rămâne tot anul”, a spus o craioveancă venită la biserica din cartierul Romanești.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oameni dornici să ia apa sfințită au fost și la Catedrala „Sfântul Dumitru”, unde tot de la primele ore ale dimineții și-au făcut apariția atât creștinii cât și jandarmii, care au folosit inclusiv garduri pentru a crea un culoar de trecere către apa sfântă.

„A fost mai aglomerat în alți ani și vă spun asta că sunt mereu prezent, de ani de zile. De când cu pandemia, parcă oamenii sunt mai temători, dar nu cred că și mai puțini creștini. Majoritatea cred că luăm apă pentru mai multe persoane. Eu am o plasă plină cu sticle, dar nu s-a plâns nimeni ca s-ar sta mult la coadă. Sperăm să plecăm doar cu apa de aici, nu și cu vreun Omnicron, sau cum se numește”, a declarat un craiovean de 68 de ani.
Din perspectiva pandemiei de Covid, măsurile de protecție au fost respectate cât se poate de mult. N-au lipsit măștile de protecție, pe alocuri chiar mănușile, iar distanțarea socială s-a făcut în limitele bunului simț, coada la apa sfințită fiind, evident, nelipsită.

Cu toate acestea, au fost și craiovenii care au venit la biserică destul de temători în privința următorului val de Covid, fiind conștienți că sărbătorile, relaxarea restricțiilor dar și adunări precum cele ce Bobotează, pot contribui la înmulțirea cazurilor.

„Știm că ne asumăm unele riscuri venind și stând la coadă aici, om lângă om. Dar nu om lua vreun Omnicron tocmai azi, nu? Suntem cu toții creștini, cei care venim aici, credem în ceea ce înseamnă apa sfințită și botezul Domnului. La cât de relaxate au fost măsurile de sărbători, coada la biserică nu știu cât de mult poate să afecteze”, a spus o craioveancă de 46 de ani.

Odată cu Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorile de iarnă se încheie, adunările în familie devin mai puține, iar rezultatul tuturor celor din ultima lună se va releva în următoarea perioadă.

Politica