joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Masca de protecție în școli, obligatorie în tot mai multe state europene

Numărul tot mai mare de infectări cu COVID înregistrat după apariția tulpinii Omicron, foarte contagioasă, a crescut nivelul de alertă în Europa și a dus la adoptarea de noi restricții, care vizează și unitățile școlare. Din dorința de a menține cât mai mult școlile deschise, mai multe state europene au impus purtarea obligatorie a măștii de protecție la ore, chiar și la clasele primare.

Anglia, unde varianta Omicron a determinat o creștere accelerată a infectărilor, a reimpus după vacanța de iarnă elevilor din ciclul gimnazial să poarte masca. Măsura a stârnit reacții la începutul noului trimestru, dar mai multe țări UE au adoptat deja măsura chiar și pentru copiii din școala primară, notează libertatea.ro care citează The Guardian. Unii parlamentari conservatori și grupuri de părinți s-au opus măsurii. Aceștia au susținut că măștile ar putea un efect pe termen mai lung asupra capacității oamenilor de a învăța și de a socializa.

Franța, unde Omicron a devenit deja dominantă, a reimpus din noiembrie purtarea măștii pentru elevii cu vârsta de peste 11 ani, după o scurtă relaxare la începutul noului an școlar. Pe lângă asta, începând cu 15 decembrie, măștile au devenit obligatorii în toate clasele primare. Măsura, aplicabilă anterior copiilor cu vârsta de peste 6 ani în zonele cu incidența ridicată, nu a stârnit până acum rezistență semnificativă, în contextul în care țara se confruntă cu niveluri record de infectări alimentate de noua tulpină.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din cauza noii tulpini și cu un bilanț COVID care depășește 200.000 de cazuri zilnice, copiilor francezi cu vârsta de peste 6 ani li se mai cere acum să poarte măști în locuri interioare deschise publicului, inclusiv magazine, cinematografe, complexe sportive, trenuri și autobuze și în afara orașelor mari precum Paris și Lyon.

La rândul ei, Italia a cerut de la finalul anului tuturor elevilor cu vârsta de peste 6 ani să poarte o mască în interiorul școlii, cu excepția cazului în care întreaga clasă a fost vaccinată.

Grecia, în schimb, a extins cerința și la copiii de grădiniță, iar măștile trebuie schimbate de trei ori pe zi.

Tot la începutul lunii decembrie, Belgia a impus purtarea măștii pentru toți copiii cu vârsta de peste 6 ani, inclusiv la școală. Ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a argumentat decizia ca fiind cheia pentru „oprirea motorului” transmiterii virale în rândul copiilor.

De cealaltă parte, școlarii din Spania de peste 6 ani poartă măști în școli din septembrie 2020. Regula a întâmpinat, în general, puțină rezistență, deși partidul de extremă-dreapta Vox a căutat să facă capital politic din împotrivirea ei, susținând că purtarea continuă a măștilor de către copii „ar putea fi contraproductiv” și poate afecta dezvoltarea.

În Germania, unde statele federale își pot stabili propriile reguli, cerințele privind măștile au fost reimpuse pe măsură ce se apropie creșterea Omicron. Astfel, măștile sunt obligatorii în toate clădirile școlii pentru toate grupele de vârstă, dar pot fi date jos la examene și prezentări.

Nu toate țările europene au impus însă aceste măsuri. Spre exemplu, în Suedia, elevii nu sunt obligați să poarte măști. Elevii revin în bănci după vacanța de iarnă săptămâna viitoare, iar epidemiologul de stat, Anders Tegnell, a declarat luni că închiderea școlilor este posibilă, dar nu la nivel național.

În schimb, școlilor din Suedia li s-a spus să ia măsuri preventive, cum ar fi petrecerea timpului în aer liber, intensificarea igienei mâinilor, evitarea aglomerației și asigurarea ca elevii rămân acasă dacă dezvoltă simptome de coronavirus.

Nici Norvegia nu impune purtarea măștilor la școală, deși copiii de peste 12 ani trebuie să le poarte în transportul public. Polonia nu a impus până acum elevilor să poarte mască, dar autoritățile au avertizat luni că ar putea fi impuse noi restricții.

Un studiu german recent a constatat că obligarea copiilor – și în special a adulților – să poarte măști în școli poate reduce riscul de infectare în școli, deoarece, în general, grupurile erau mai numeroase atunci când se afla și un adult.






Politica