vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medicamentul Favipiravir, disponibil în regim ambulatoriu pentru bolnavii COVID cu forme uşoare

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că medicamentul Favipiravir poate fi eliberat în regim ambulatoriu, de la farmacia cu circuit închis din spitale, pentru bolnavii COVID cu forme uşoare.

“Este vorba de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care s-a completat legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic. Este vorba despre faptul că în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase pot fi eliberate în regim ambulatoriu, de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul acestui spital. Vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentul Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare. Este vorba despre un medicament care are autorizaţie temporară din India şi care nu este pe lista de compensate în România, drept urmare nu poate fi acordat pe gratis în sistemul farmaciilor. Acest medicament este introdus în România pe o autorizaţie de nevoie speciale, deci nu are autorizaţie de punere pe piaţă solicitată de către producător”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că medicamentul poate fi recomandat de medicul specialist şi pentru un pacient care să urmeze tratamentul la domiciliu, informează news.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“La prezentarea în unitatea sanitară cu paturi, în spital, medicul de boli infecţioase are două posibilităţi: evaluează dacă pacientul trebuie să rămână în spital şi să primească medicamentele asigurate în tratamentul spitalicesc pe diverse forme, ori dacă constată că acest pacient are forme uşoare pentru că acest medicament poate fi folosit numai pentru bolnavii COVID cu forme uşoare şi consideră că tratamentul poate continua în afara spitalului, în sensul în care pacientul poate părăsi spitalul, atunci se poate prescrie şi se poate elibera din farmacia cu circuit închis a spitalului şi practic pacientul în acest caz pleacă acasă şi urmează tratamentul la domiciliu”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Politica