vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, dezbătută și votată azi în Parlament

Deputații și senatorii se reunesc marți, de la ora 12.00, în ședință comună a Parlamentului pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”. Pentru demiterea guvernului condus de premierul Florin Cîțu și-au anunțat susținerea și USR, și AUR.

Moțiunea de cenzură a fost depusă marți, 28 septembrie, după ce soarta moțiunii USR și AUR a devenit neclară, în urma deciziei CCR.

Pentru ca moțiunea de cenzură depusă de PSD să treacă sunt necesare 234 de voturi. PSD are 157 de parlamentari, AUR are 43, iar USR-PLUS are 80 – în total sunt 280 de voturi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

USR a transmis că cei 80 de parlamentari ai formațiunii vor vota moțiunea, întrucât nu îi mai oferă sprijin politic premierului, dar sunt deschiși pentru negocieri pentru a forma un nou guvern cu PNL și USR cu un nou nume de premier. Florin Cîțu a transmis, pe 4 octombrie, că dacă USR votează o moțiune alături de PSD, colaborarea cu PNL va înceta.

Liberalii au anunțat că vor exclude orice membru PNL care votează moțiunea. UDMR a anunțat că se opune moțiunii, scrie libertatea.ro

Dacă moțiunea de cenzură este votată de cel puțin 234 de parlamentari, aceasta este adoptată și Guvernul Cîțu este demis. În această situație, Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile.

Președintele Klaus Iohannis va trebui să convoace partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.

PSD a anunțat că nu va merge cu o propunere de premier și nici nu va susține un guvern minoritar.

USR s-a declarat în favoarea refacerii coaliției cu PNL și UDMR cu un nou nume de premier și cu un calendar pentru implementarea reformelor.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, Constituția prevede că președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate – dar nu mai devreme de 60 de zile.

Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.




Politica