vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinurile anti-COVID, mai puţin eficiente la persoanele imunocompromise

Vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise), au concluzionat trei studii italiene, subliniind necesitatea administrării dozelor de rapel (booster) la acest grup de persoane vulnerabile, potrivit cercetătorilor, relatează Reuters.

Potrivit studiilor, în medie, 30% dintre pacienţii imunocompromişi nu dezvoltă imunitate la virus după vaccinare. Restul de 70% răspund la vaccin, mai ales după a doua doză, însă într-o măsură mai mică decât persoanele sănătoase şi cu diferenţe de la un grup la altul, a anunţat luni Spitalul Bambino Gesu din Roma, care a realizat cele trei studii.

Studiile au fost efectuate pe un grup de 21 de pacienţi cu imunodeficienţă primară, 34 de copii şi adulţi tineri care au suferit transplanturi de inimă şi plămâni şi 45 de tineri cu transplanturi de ficat şi rinichi. Potrivit sursei citate de Agerpres, rezultatele indică necesitatea creşterii nivelului de protecţie a celor mai vulnerabili cu doze de rapel, a mai spus spitalul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Rezultatele studiilor noastre arată că este esenţial să protejăm cele mai fragile categorii prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin, calibrarea dozelor sau recurgerea la noi formule adjuvantate de vaccin capabile să îmbunătăţească răspunsul imunitar la virus şi menţinerea acestuia în timp„, a declarat profesorul Paolo Palma, şeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu.

Constatările survin în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să anunţe decizia sa cu privire la recomandarea sau nu a administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Politica