sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SCJU Craiova se confruntă, din nou, cu probleme legate de lipsa oxigenului. Se operează doar urgențele

Numărul mult prea mare al pacienților din Secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova atrage după sine o problemă cu care unitatea spitalicească s-a luptat și în această primăvara – presiunea oxigenului scăzută.

Sunt internați atât pacienți confirmați cu Covid-19, cât și persoane aflate în stare foarte gravă din cauza altor probleme de sănătate, iar lipsa oxigenului le dă, încă o dată, bătăi de cap medicilor. Astfel, intervențiile chirurgicale se vor face doar în regim de urgență, după cum susține directorul medical al SCJU Craiova, medical Cristina Geormăneanu.

În secția ATI se află 24 de paturi Covid, dintre care 20 pentru adulți și patru pentru copii. Potrivit directorului medical, roate paturile pentru adulți sunt ocupate, iar trei pacienți necesită oxigen cu flux înalt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne-am reîntors la situația din primăvară-început de vară. Avem, în sectorul Covid din cadrul ATI, 20 de paturi pentru adulți și patru pentru copii. La adulți, este plin. Toți sunt ventilați mecanic invanziv și non-invaziv, iar trei necesită oxigen cu flux înalt. Sectorul ATI non-Covid este și el plin. Din această cauză, a scăzut și presiunea oxigenului, iar din acest motiv s-a luat decizia reducerii numărului de intervenții chirurgicale. Se intră în sală pentru urgențe și pentru acele intervenții care nu pot fi amânate pentru că influențează negativ starea pacientului. Medicul decide care intervenții pot fi temporizate și care nu”, a declarat Cristina Geormăneanu.

Pentru a întâmpina situațiile îngrijorătoare de acest gen, când lipsa oxigenului pune în pericol viața pacienților din secția de Terapie Intensivă, unitatea spitalicească din Bănie a depus, la finalul anului trecut, un proiect pentru amenajarea unui sistem modular ATI Covid.

Investiția prevede accesarea de fonduri europene, necesare înființării unui număr 30 de locuri pentru pacienții infectați cu coronavirus care au nevoie de îngrijire în ATI.

În Dolj, până în acest moment, sunt înregistrate 27.870 de cazuri de Covid-19. Totodată, 656 de persoane au murit din cauza infecției cu virusul și a complicațiilor apărute.  

Politica