joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preot acuzat de incendierea unei cruci. Ce spune familia care acuză, cum comentează Mitropolia

Un preot din Dolj, în prag de pensionare, este acuzat de incendierea unei cruci. A și fost făcută o plângere împotriva sa. Cei care îl acuză sunt evangheliști, spun reprezentanții Mitropoliei Olteniei, care, deși au demarat o anchetă, cred că preotul este nevinovat.

Se întâmplă la Podari, unde familia unei femei care a decedat în acest an susține că preotul Stan Marin a incendiat cavoul,  crucea, dar și la unele elemente care nu mai pot fi reparate. ,,S-a jucat cu lucruri sfinte. Aș vrea să-i fac slujba de înmormântare din nou, nici nu știu de unde să mă împrumut”, a spus Niță Vartiter, tatăl femeii decedate.

Bărbatul spune că toată lumea o să zică: ,,Și-au dat foc țiganii singuri între ei, o să se mușamalizeze totul. Dacă dădeam noi, toate ziarele ne acuzau că suntem interlopi, criminali, dar nu este chiar așa, suntem și noi oameni. Preotul n-a incendiat doar crucea, a incendiat tot, cu cavou cu tot”.Motivul care a declanșat incidentul, după spusele lui Vartiter, se pare că sunt banii: ,,Popa a incendiat mormântul pentru că nu i-am plătit taxa. Eu nu lucrez și știți că la o nuntă, la un botez faci rost de bani înainte, dar când este vorba de un eveniment neprevăzut ca acesta nici nu știi de unde să te împrumuți. Este vorba despre o suma măricică pe care eu n-am putere să i-o dau, așa că i-am trimis vorbă prin secretară pentru că n-am putut să dau de el. A refuzat total. Eu voiam să fac cumva și să-i dau banii în rate, n-a vrut. Eram în drum spre o altă înmormântare, timp în care m-a sunat o vecină să-mi zică că popa imi dădu foc la cavou. M-a luat inima, am stat câteva momente să-mi revin, am rătăcit până la ora 18:00-19:00 că am zis să plece el de acolo, să nu dăm de altele. Nu știam cum să-i spun soției mele, să nu facă infarct, până la urmă i-am spus și am mers împreună acolo”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta susține că ar mai fi existat cazuri asemănătoare: ,,Pe lângă mormântul fiicei mele, preotul ăsta a mai dat foc și la încă doi copii, de aici din apropiere de fata mea. Are boală pe noi, tiganii. Când ne-am dus de Paște să luăm lumină ne-a dat afară din biserică. Erau câteva morminte ale altor țigani și i-au scos de acolo ca să vândă el pământul și să-l dea la alții. Tare îmi e că o să se mușamalizeze totul. Oricum, au mișcat probele. Când m-am dus a două oară era totul schimbat față de ce am văzut prima dată”, a mai precizat tatăl.


Anchetă la Mitropolie
Preotul satului nu a vrut să comenteze pe marginea subiectului. Reprezentanții Mitropoliei Oltenia spun că până la ora actuală nu este nimic clar. Aceștia au precizat, pentru „Jurnalul Olteniei” că este vorba despre „două familii de evangheliști” care n-ar avea „nicio treabă cu partea ortodoxă”. Se fac totuși cercetări asupra incidentului. Cu toate acestea, reprezentanții Mitropoliei Oltenia consideră că a fost vorba despre un act de huliganism care nu ar putea fi făcut de vreunul dintre preoți, mai ales de către cel acuzat, Stan Marin, care este un preot în vârstă și care, într-un an sau doi, ar urma să se pensioneze. 


Anchetă la Poliție 
Între timp, polițiștii doljeni au deschis o anchetă pentru profanare de morminte. ,,Poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Bucovăţ au fost sesizaţi de către un bărbat de 58 de ani, din comuna Podari, cu privire la faptul că un barbat din satul Livezi a incendiat în ziua de 14 august a.c., în cimitirul din localitate, crucea din lemn, două vaze din plastic și coroane funerare, ce erau amplasate la mormântul fiicei sale, decedată în luna aprilie a anului 2021.Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului si au constatat că în cimitirul respectiv ar fi fost incendiată o cruce din lemn care era parțial arsă. De asemenea, la faţa locului au fost găsite cenușă și resturi vegetale arse, două vaze din plastic topite, scheletul metalic al unei coroane funerare cu ramuri din plastic topite. În cauză, polţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, cercetările fiind continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă”, potrivit IPJ Dolj.

Politica