Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat intră în vigoare de la 1 iulie

Publicat

pe

spital

Contribuția personală pentru spitalizare în sistemul medical privat intră în vigoare de la 1 iulie, iar pentru serviciile în ambulatoriu din anul 2022, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată joi de Guvern.

„Vorbim de contribuție personală, și nu coplată. Contribuția personală reprezintă diferența între tariful decontat de asigurările de sănătate și tariful perceput de furnizorul privat pentru același caz. Și în acest moment o persoană asigurată în sistemul de stat se poate trata la privat, dacă privatul e în contract cu CNAS. Ce nu este posibil azi, dar această măsură va face posibil: în primul rând, ca furnizorul privat să perceapă sume în plus față de ce decontează CNAS. Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume, într-un fel jutificat, pentru că tarfiele decontate din fond nu acoperă costurile reale. Acum există o zonă gri privind cum se percep aceste sume în mod legal. Cu adevărat nou măsura aduce transparență, foarte multă transparență. Există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul trebuie să îl ofere oricărui pacient înainte de prestarea serviciului, detaliat pe categorii de cheltuieli, astfel încât asiguratul va avea o imagine completă înainte de a lua decizia. Devizul va fi valabil 5 zile lucrătoare”, a explicat Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe.

Adrian Gheorghe a explicat că de fiecare dată când se modifică devizul estimativ, dacă apar schimbări în timpul intervenției medicale, pacientul trebuie să primească un deviz și să-și dea consimțământul, iar la final va primi decontul detaliat.

Anterior, Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă cu privire la coplata în sănătate şi a precizat că nu va scădea calitatea actului medical în sistemul public.

„Ordonanţa de urgenţă privind coplata a trecut astăzi. Nu are cum să scadă calitatea actului medical în sănătate, în sistemul public, acolo avem mult de muncă şi o să-l creştem în perioada următoare prin reformele pe care le facem împreună la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, întrebat dacă forma OUG adoptată de Executiv nu va duce la scăderea calităţii actului medical în sistemul public de sănătate, potrivit News.ro.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.