vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Copiii-soldat din Burkina Faso au comis un masacru cu 130 de morți

Un masacru petrecut în nordul statului Burkina Faso, soldat cu 130 de morți, a fost comis în mare parte de copii cu vârste între 12 și 14 ani, informează Reuters, care citează ONU.

În seara zilei de 4 iunie, atacatori înarmați au luat cu asalt satul Solhan, au deschis focul asupra localnicilor și le-au incendiat casele. A fost cel mai grav atac petrecut în ultimii ani în această zonă înțesată de jihadiști cu legături cu Al Qaida și Stat Islamic.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Burkina Faso, Ousseni Tamboura, a declarat că majoritatea atacatorilor erau copii. ONU a condamnat dur atacul și recrutarea copiiilor-soldat, scrie Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Condamnăm dur recrutarea copiiilor și adolescenților de către grupările armate. Este o încălcarea gravă a drepturilor lor fundamentale”, a anunțat UNICEF, agenția ONU pentru protecția copiilor, într-un comunicat.

În ciuda intervențiilor din partea forțelor ONU de menținere a păcii și a forțelor armate internaționale, atacurile extremiștilor islamiști continuă nestingherite în regiunea Sahel din Africa de Vest, inclusiv în statele vecine Mali și Niger.

Oficialii locali din nordul Burkina Faso, unde jihadiștii controlează zone întinse, au spus că grupurile islamiste au mai folosit copii-soldat în ultimul an, însă atacul din 4 iunie a fost de departe cel mai grav.

Burkina Faso s-a confruntat începând cu 2018 cu tot mai multe atacuri desfășurate la adresa civililor și soldaților. Sute de oameni au fost uciși și peste 1,2 milioane alungați din casele lor, a anunțat UNICEF. Totodată, peste 2.200 de școli au fost închise, afectând peste 300.000 de copii.

Politica