vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începe vaccinarea anti-COVID-19 la adolescenți

Valeriu Gheorghiță a anunțat că vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe chiar de săptămâna viitoare, imediat după autorizarea Agenției Europene a Medicamentului pentru serul de la Pfizer/BioNTech.

„Probabil că în prima săptămână a lui iunie putem să și demarăm această activitate”, a spus Gheorghiță și a explicat că „în momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului va acorda autorizarea, Comisia ia act de această recomandare și definește autorizarea, se traduce prospectul în limba română și ulteiror putem administra vaccinul și la această grupă de vârstă. Din punct de vedere al organizării efective nu este o particularitate deosebită”.

Șeful CNCAV a precizat că vaccinarea va avea loc în centrele existente, dar doar în acelea care au vaccin de la compania Pfizer și prin cabinetele medicilor de familie, „unde putem distribui, având în vedere relaxarea condițiilor de păstrare la 2-8 grade, putem distribui vaccin și în cabinetele de medicină de familie”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valeriu Gheorghiță a amintit că aceștia pot merge în centrele de vaccinare, dar numai însoțiți de un părinte sau un tutore.

 „Procedura e aceeași, schema de vaccinare e aceeași, doza este aceeași, protocolul rămâne la fel. Singura particularitate este prezența părintelui sau a tutorelui care trebuie să își dea acordul”.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre rezultatele foarte bune ale vaccinării anti-COVID-19, cu serul de la Pfizer/BioNTech, date în studiile clinice pe copiii cu vârste între 12 și 15 ani.

„Datele din studiu arată un profil de siguranță foarte bun. Vorbim despre aceleași reacții adverse regăsite și la persoanele de peste 16 ani. Lotul comparator a fost format din persoane între 12 și 15 ani și 16 și 25 de ani, pentru că din punct de vedere imunologic se comportă la fel și al reactogenității. Nu s-a identificat nicio reacție adversă atipică sau nedescrisă până la acest moment, iar eficacitatea a fost foarte mare, comparativ cu lotul persoanelor nevaccinate”, a descris șeful CNCAV.

La finalul lunii martie, BioNTech și partenerul său american Pfizer au anunțat că studiile arată un nivel ridicat de anticorpi în cazul copiilor între 12 și 15 ani care au primit vaccinul. Participanții la teste au tolerat bine serul și au obținut o protecție 100% împotriva infectării.

Agenția Europeană a Medicamentelor va emite cel mai probabil, pe pe 29-30 mai, recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 12-15 ani pentru Pfizer, scrie realitatea.net

Politica