miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pură pasiune pentru handmade

Se spune că talentul se moștenește din copilărie și că lucrurile bune necesită timp și răbdare. După aceste vorbe se ghidează și Vasy Calotă, o craioveancă în vârstă de 51 de ani, pasionată de confecționarea păpușilor și obiectelor de decor realizate manual.

Împărțită între un program de muncă de opt ore, familie și probleme de zi cu zi, Vasy își găsește de fiecare dată timp pentru pasiunea sa – lucrul handmade. Ea a povestit într-un interviu acordat cotidianului regional ,,Jurnalul Olteniei”, despre pasiunea pentru obiectele realizate manual, în special, pasiunea pentru păpuși, dar și despre cât de important și productiv este să faci un lucru din pură plăcere.

„Am crescut într-un sătuc uitat de lume, un sătuc minunat, pitoresc, care era lipsit de curent electric, iar singurul lucru pe care puteai să-l faci era să citești sau să lucrezi. Copii nu prea erau, ei plecau cu animalele la câmp și rămâneai singur. Nu aveai altceva de făcut decât să coși. Bunica era foarte pricepută, țesea la război, lucra costume populare și avea tot felul de lucruri făcute de mână și atârnate pe icoane. Am început și eu de mică, apoi la școală, datorită lucrului manual, am continuat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pasiunea pentru păpuși o am de câțiva ani. Am fost la un târg handmade, unde am întâlnit o fată care făcea păpuși din sârmă, pe care le acoperea cu pânză și imitau diverse personaje – erau foarte frumoase și interesante. Mie mi-a plăcut atât de mult ceea ce a făcut încât am zis că pot să fac și eu, să încerc. Prima păpușă a fost creată de fata mea și mai târziu am început să facem diferite tipuri de păpuși. Cu timpul mi-am perfecționat păpușa – i-am pus codițe, i-am creat hăinuțe așa cum am crezut eu – este o păpușă făcută sută la sută de mine, care mă reprezintă”, a spus Vasy Calotă.

Aceasta a povestit că întreaga activitate este o afacere de familie, la care participă atât fiica sa, de 26 de ani, care pictează obiectele de artă, cât și mama sa, specializată în croșetat. În ceea ce o privește pe fiica sa, înclinația este îndreptată către personalizarea de portofele, genți sau articole vestimentare.

„Ea s-a apucat de pictat pentru că este marea ei pasiune și se ocupă de propria pagină. Lucrăm fiecare în funcție de cât timp liber avem. La ea vine, vine fiecare cu ce își dorește, iar toate produsele sunt ale ei și doar le personalizează. Vine fiecare cu o idee – un mesaj, o poză, un desen animat”, a completat artista.

Cu părere de rău însă, Vasy susține că lipsa timpului afectează productivitatea, în sensul că tot ceea ce realizează, realizează seara, când ajunge de la muncă. Nu exclude ca pe viitor să-și deschidă totuși un magazin în care să-și expună  obiectele de artă și să-și dedice tot timpul în această pasiune.

„Hăinuțele pentru păpuși sunt făcute de mama, deci este o afacere de familie, la care lucrează toată lumea. Fiecare are părticica lui, eu fac păpușa, iar mama mă ajută cu tricotajele. Am făcut și păpuși care aveau fețele pictate de fiica mea, animăluțe, fetițe cu părul făcut din ață.

Din păcate, handmade-ul este o pasiune, nu este o sursă principală de venit. Mai am un job de opt ore, lucrez la un birou notarial, iar păpușile le fac în timpul liber, din plăcere. Îmi place să văd copiii fericiți, să văd fericirea pe chipul lor, atunci când o iau în mână și o smotocesc

Visez, în timp, să mă dezvolt mai mult, să îmi fac un magazin cu produse handmade, pentru că am idei nenumărate. Sper ca pe viitor să se materializeze. Am în cap magazinul visurilor mele. Am văzut pe Facebook atâtea magazine încât mi-am luat din fiecare câte ceva și mi-am creat ideea mea. M-am gândit ca atunci când nu o să mai profesez în meseria mea, să-mi deschid un magazin cu păpuși și lucruri făcute și de alte fete, lucruri care îmi plac. Astfel, persoanele care intră, să nu iasă până nu cumpără ceva. Să fie fascinate de ce produsele de acolo. Îmi plac foarte mult broșele din porțelan și vasele”, a mărturisit Vasy.

Referitor la inspirație, aceasta vine lucrând, apare de la sine, din pură pasiune pentru handmade.

„Ideile vin pur și simplu. Lucrând, vrei să faci mai mult, să faci altceva. Dacă mă gândesc, între prima păpușă și ultima făcută, există o diferență foarte mare. În primul rând, de hăinuțe, de ochi; mereu îmi vine să fac altceva, să fac părul altfel – păpuși cu părul împletit în lateral, păpuși cu picioarele mai lungi, mai scurte. Când lucrezi, îți vin ideile pe parcurs. Apoi mai sunt și modele pe internet sau vine fiecare cu modelul lui, cu ce își dorește. Tu pui pe hârtie și apoi îți imaginezi cum ar arăta.

Realizez niște inimioare făcute manual, unele au și lavandă în interior. Mă ocup și de decorațiuni pentru Crăciun, care sunt foarte apreciate de sărbători și merg și ca mărturii pentru diverse evenimente. Fac și pernuțe lucrate manual, iar într-o perioadă am făcut și fețe de masă, dar ocupă timp și eu nu am atât de mult timp. Pe mine mă liniștește, mă relaxează munca asta”, potrivit femeii.

Foarte important de menționat că aceasta nu a urmat niciun curs de specialitate, fiind ghidată doar de propriul instinct și, în mod special, de talentul pe care l-a fructificat într-un mod cât mai productiv.

„Nu am făcut niciun curs, nimic. Uneori mă gândeam dacă aș fi făcut vreun curs, să învăț ceva diferit față de ce fac eu. Pentru că mi-ar plăcea ca pe viitor să încerc să le fac părul din păr artificial. Dacă nu faci lucrurile cu plăcere, automat nu iese ce vrei tu. Cele mai frumoase păpuși sunt cele făcute când ai timp, au niște fățuci care emană iubire, sunt niște păpuși <iubibile>, cum le zic eu. Materialele sunt luate de pe internet sau de prin magazine din oraș și niciodată nu am făcut un calcul, deși mă întreabă foarte multe persoane cât timp îmi ia să realizez păpușile.

Dacă noi avem lucrurile împărțite, nu pot să spun cât timp îmi ia să fac o păpușă cap-coadă. Pentru că eu îi fac corpul, părul, rochicioara, automat îi pun părțile croșetate de mama și merge mai repede așa. Dar dacă ar fi să îi fac eu și partea croșetată și păpușa în sine, cred că ar dura foarte mult, 2-3 zile, dar să stai să faci numai asta. Dar eu, pentru că am făcut doar în timpul liber, nu am aproximat niciodată cât îmi ia să fac o păpușă”, a mai povestit Vasy.

Obiectele handmade sunt realizate în întregime de artistă și pot fi personalizate după bunul plac. Aceasta le transmite celor care sunt pasionați de lucrul manual să nu ezite să încerce, în ciuda eșecurilor cu care se vor confrunta.

„În ultimul timp nu mai sunt comenzi, cei mai mulți aleg păpușa făcută de mine, nu prea mai vor un model anume. Când le văd, schimbă doar culoarea hăinuțelor sau ochilor. Le diferențiază pentru că le schimbă culoarea ochilor sau părului sau hăinuțelor. Și vor să le coș numele copilului pe hăinuțe. Mai vin cu idei, dar de cele mai multe ori aleg modelul meu de păpușă, pentru că are de toate, inclusiv hăinuțe detașabile. Copiii le îmbracă, le dezbracă, am pus chiar și o gentuță. Faptul că este personalizată, li se pare că este cea mai specială păpușă. Nu au elemente care să pună viața copiilor în pericol; sunt făcute cu puf siliconizat, se pot spăla, ori se pot spăla doar hăinuțele.

Le recomand oamenilor să-și urmeze pasiunile. Dacă vor să facă ceva, să încerce, pentru că și noi am avut diverse eșecuri. Handmade-ul este un mod bun de a te relaxa, de a-ți suplimenta veniturile, de a petrece timp cu alte persoane, în special la târguri, unde sunt oameni pasionați. Am observat că din ce în ce mai mulți oameni lucrează handmade, își descoperă această pasiune, mai ales că a fost pandemie. Am văzut că fiecare și-a găsit ceva de lucru și am realizat că oamenii se pricep la multe lucruri”, a încheiat Vasy Calotă, artista craioveancă.

Produsele realizate de Vasy pot fi vizualizate pe pagina de Facebook “Handmade by Vasy”, iar cele făcute de fiica sa, pe pagina “K painting studio”.

Politica