sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Maestrul columbofil Vasile Mătușoiu, din Severin, a trecut la cele veșnice

Maestrul columbofil Vasile Mătușoiu, din Drobeta Turnu Severin, inginer de profesie și crescător de-o viață de porumbei rasa „Ciung de Ploiești” a trecut la cele sfinte în urmă cu câteva zile, mult prea devreme, în jurul vârstei de 60 de ani, ca urmare a unor complicații apărute după o infecție cu temutul Covid 19. Pasionat din copilărie de porumbeii „Ciungi de Ploiești”, rasă veche, de durată și înălțime, maestrul columbofil Vasile Mătușoiu a reușit în scurtă vreme să obțină rezultate remarcabile cu păsările sale de elită, la concursurile județene și naționale. El a devenit nu numai multiplu campion județean și național la rasa „Ciung de Ploiești” dar și președinte pentru multă vreme al unei asociații columbofile de renume național. Cu un bagaj enorm de cunoștințe în privința acestei rase de porumbei excelenți zburători, nea Vasile sau „domn inginer” cum îi spuneau colegii columbofili, a fost foarte exigent cu învățăceii săi și a ținut foarte mult la respectarea fenotipului și genotipului rasei. Pentru necunoscători, fenotip înseamnă trăsăturile fizice standard ale rasei iar genotipul înseamnă valoare, puterea „ciungilor” de a zbura mult și la înălțime.
Ciungii de Ploiești sunt de origine din orașul Ploiești. Această rasă autohtonă de excelenți zburători este unică în toată țara și nu are concurenți. Rivalizează și depășește cele mai bune rase de zburători din Europa întrecând tipplerul englez în ceea ce privește frumusețea zborului. După descrierea altui monstru sacru în domeniu, trecut și el mai demult la cele veșnice, Dumitru Rodion Comanov – „nea Dadu”, „Ciungul de Ploiesti” autentic dacă nu este zburat sistematic pleacă singur în zbor la orice oră din zi și pe orice timp.
Fiind o pasăre eminamente cu zbor la mare înălțime și lungă durată, neștiind să  zboare la joasă înălțime, este supus riscului de a fi luat de nori, vânt puternic, curenți ascendenți puternici și dus la zeci de km de casă.
Trebuie spus că în urmă cu câțiva ani, pe vremea când se bucurau de viață și de porumbeii lor cei dragi, atât Vasile Mătușoiu cât și Dumitru Rodion Comanov împreună cu alți crescători de „Ciungi de Ploiești” din țară, mulți dintre ei din Drobeta Turnu Severin, la fel de valoroși ca și ei, cu diplome de multipli campioni la activ, oameni documentați și cu știință de carte, au inițiat un protest oficial către conducerea UGCPPAMR București în care au explicat cu argumente clare, limpezi și pertinente, că cei din acel for au greșit în nomenclatorul uniunii confundând standardul „Sfârcolatului de Ploiești” cu „Ciungul de Ploiești”. În fapt primii sunt porumbei care zboară liliachiu-eretan cu coada complet desfăcută, au aripile trenate, sunt la aspect fizic de o reală frumusețe, dar cu durata de zbor mult mai mică. Pe când rasa de „Ciungi de Ploiești”, rasă veche, pe care culmea, o cresc, o iubesc și o conservă, acum, mult mai mulți severineni decât ploieșteni, are alt fenotip și este o rasă de excelenți zburători, care pot zbura chiar și peste 10 ore pe zi, la înălțime de dispariție. Ei bine astfel de campioni înaripați creștea cu toată dragostea răposatul  columbofil Vasile Mătușoiu. Dumnezeu să-l odihnească în pace și sincere condoleanțe familiei, din partea prietenilor columbofili din Severin și din întreaga țară!

Politica