joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

90% – gradul de adopție din Adăpostul canin Breasta

Implicarea organizațiilor de animale cu care societatea de salubritate a Craiovei colaborează a dus la creșterea numărului adopțiilor din adăpostul canin de la Breasta. Reprezentanții Salubrității spun că rata adopțiilor a fost anul trecut de aproape 90%.

Reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL, societate care gestionează și problema câinilor fără stăpân din Craiova, spun că depun eforturi permanente pentru a încuraja adopția patrupedelor care ajung în adăpostul canin de la Breasta.
„În octombrie 2019, abonații societății noastre care locuiesc la casă au primit un flyer cu informații despre Adăpostul canin Breasta dar și cu sfaturi de îngrijire a animalelor pentru craiovenii care sunt deja proprietari de patrupede. De asemenea, în 2019 au fost organizate târguri de adopție în Parcul Nicolae Romanescu, care au avut și rolul de a crește notorietatea adăpostului public în comunitatea craioveană. În 2020, aceste evenimente publice, la care au participat de fiecare dată, în medie, 300-400 de craioveni, nu au mai fost organizate pe fondul pandemiei Covid-19”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, purtătorul de cuvânt al Salubritate Craiova, Cristina Ghenea, care a mai menţionat şi că există un site oficial al Adăpostului Breasta, www.adapostcanin-craiova.ro, unde pot fi găsite date referitoare la procedurile de urmat în cazul adopțiilor, programul de vizită în adăpost și alte informații utile.

Toate acestea, dar mai ales pentru că organizațiile de protecție a animalelor s-au implicat activ, au făcut ca numărul adopțiilor să crească anul trecut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 „Datele centralizate arată că rata de adopții din adăpostul public a fost anul trecut de aproape 90%, contribuție importantă în acest sens având organizațiile de protecție a animalelor cu care SC Salubritate Craiova SRL colaborează”, a menţionat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al Salubritate Craiova.

În acest moment, conform reprezentanților Salubrității, în adăpostul canin Breasta se află 163 de câini care îşi aşteaptă viitorii stăpâni: „Precizăm că, potrivit art. 28 alin(1) din HG nr. 1059/2013, “serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor”.
Aceleași organizații ajută și cu îngrijirea animalelor din adăpostul de la Breasta. De exemplu, periodic este organizat evenimentul “Donăm pentru sufletele nimănui”, prin care craiovenii sunt încurajați să doneze hrană, pe care o pot lăsa într-un cărucior amplasat în parcarea de la Kaufland, magazinul din Calea București.

„SC Salubritate Craiova SRL primește periodic donații de la persoane fizice și juridice constând în hrană și alte materiale pentru întreținerea câinilor din Adăpostul canin Breasta. Precizăm, de asemenea, că există spații suficiente pentru cazarea câinilor, având în vedere faptul că Adăpostul canin Breasta are o capacitate de 500 de locuri. În prezent, în adăpost sunt 163 de câini fără stăpân”, a mai menţionat Cristina Ghenea.
Pe lângă ataşamentul faţă de animalele din adăpost, un alt motiv pentru care oamenii adoptă din ce în ce mai mult este ideea de a-i salva pe aceştia de la eutanasiere. Anul trecut, în Adăpostul canin Breasta au fost eutanasiați doar câinii diagnosticați cu boli incurabile de către veterinar, spun reprezentanții societății.

„Conform prevederilor legale, respectiv a OUG nr. 155/2001 republicată și a HG nr. 1059/2013 republicată, câinii fără stăpân care nu au fost revendicați sau adoptați în termen de 14 zile lucrătoare pot fi eutanasiați. Decizia de eutanasiere va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului a unui formular special, prevăzut de actele normative. De asemenea, potrivit legii, sunt eutanasiați și câinii diagnosticați cu boli incurabile, conform fișei de observație completate de medicul veterinar. În ambele cazuri, eutanasierea se face conform ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală. În cursul anului 2020, în Adăpostul canin Breasta au fost eutanasiați doar câinii diagnosticați cu boli incurabile de către medicul veterinar cu care SC Salubritate Craiova SRL a încheiat contract pentru furnizarea de servicii veterinare”, a mai precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate.

Alexandru NICA

Politica