Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Țările africane, printre cele mai afectate de distribuția inechitabilă a vaccinurilor. OMS: Lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală”

Publicat

pe

Lumea este la un pas de „o prăbușire morală catastrofală” în ceea ce privește împărțirea vaccinurilor anti-Covid, a avertizat, luni, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că perspectiva distribuției echitabile este “într-un mare pericol” precum este și schema de distribuire a vaccinurilor – COVAX, menită să dea startul furnizării serurilor de luna viitoare, potrivit Digi24 care citează Reuters.

El a precizat că 44 de acorduri bilaterale au fost semnate anul trecut iar cel puțin 12 dintre ele au fost încheiate anul acesta.

“Aceasta ar putea întârzia livrările COVAX și să creeze exact scenariul care ar fi trebui evitat prin COVAX, prin adunarea excesivă a stocurilor într-o parte și lipsa unui răspuns coordonat, pe lângă perturbări sociale și economice continue”, a spus acesta.

O astfel de “abordare «eu primul»” i-a lăsat pe cei mai săraci și vulnerabili în fața riscului, a explicat acesta la deschiderea anuală a videoconferinței membrilor executivi ai OMS.

“Trebuie să fiu categoric: lumea este la un pas de o prăbușire morală catastrofală – iar prețul pentru aceasta va fi plătit cu vieți din cele mai sărace țări.

În timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, unele țări și companii continuă să prioritizeze acorduri bilaterale, evitând COVAX, mărind prețurile și încercând să sară în fața cozii. Acest lucru este greșit”.

“În cele din urmă, aceste acțiuni nu vor face decât să prelungească pandemia”, a adăugat Tedros, îndemnând țările să evite aceleași greșeli făcute în timpul pandemiilor de H1N1 și HIV.

Tedros a afirmat că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost alocate în 49 de țări cu venituri ridicate, în vreme ce doar 25 de doze au fost date într-o singură țară săracă.

Un delegat din Burkina Faso, din partea grupului african, și-a exprimat temerile la întâlnire că doar câteva țări au “aspirat” majoritatea stocurilor.

În lipsa unor acorduri pentru vaccinuri, obținute prioritar de UE, state din afara blocului comunitar au rămas să ceară ajutor de la acesta.

Ucraina, care nu obţinuse nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a cerut săptămâna trecută mai mult ajutor din partea țărilor Uniunii Europene în procurarea serului, după ce guvernul său a refuzat achiziționarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de Rusia.

De asemenea, România a donat Republicii Moldova, țară ce nu-și permite achiziționarea multor seruri, 200.000 de doze ale vaccinului anti-Covid. UE promite că va sprijini Chișinăul în asigurarea țării cu vaccin.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.