vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un nou studiu arată că imunitatea durează cel puțin 6 luni după infectarea cu Covid

Imunitatea după infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni, arată un nou studiu publicat de revista Nature. Mai mulți cercetători de la Rockefeller University din New York au analizat 87 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, relatează EFE, citată de Agerpres.

Studiul relevă că nivelul celulelor B de memorie specifică (a căror misiune este de a apăra organismul de viitoare agresiuni ale acestui patogen generând anticorpi împotriva SARS-CoV-2) s-a menţinut constant pe întreaga perioadă a studiului.

Rezultatele sugerează că persoanele care au fost în prealabil infectate cu SARS-CoV-2 pot genera un răspuns rapid şi eficient dacă vor mai fi expuse la virus. Astfel, sistemul imunitar uman răspunde la infecţie producând anticorpi care pot neutraliza specific agentul infecţios.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii de știință au arătat că anticorpii umani împotriva SARS-CoV-2 protejează împotriva infecţiei pe modele animale.

Nivelurile acestor gen de anticorpi se pot reduce cu timpul, dar celulele B de memorie, aşa cum sugerează şi numele îşi „amintesc” de agentul infecţios şi pot incita sistemul imunitar să producă aceiaşi anticorpi în caz de reinfectare, mai scrie sursa citată. 

Cercetătorii de la Rockefeller University au studiat 87 de persoane cu diagnostic confirmat de COVID-19 timp de 1,3 şi 6,2 luni de la infectarea cu SARS-CoV-2 şi au remarcat că, deşi activitatea anticorpilor neutralizatori scade cu timpul, numărul celulelor B de memorie rămâne neschimbat, mai scrie EFE, citată de Agerpres.

De asemenea, autorii au observat că anticorpii produşi de aceste celule sunt mai puternici decât anticorpii originali şi pot fi mai rezistenţi la mutaţiile proteinei cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celulă.

Aceste observaţii arată că celulele B de memorie au capacitatea de a evolua în prezenţa unor mici cantităţi de agent viral persistent (mici proteine ale virusului ce pot fi detectate de sistemul imunitar).

Prezenţa şi evoluţia continuă a celulelor B de memorie sugerează că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 sunt capabile să producă rapid anticorpi puternici neutralizatori în cazul reinfectării cu SARS-CoV-2, au conchis autorii.

Foto: Pixabay.com

Politica