Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Slatina, 653 de ani de la prima atestare documentară

Publicat

pe

Pe 20 ianuarie 2021, municipiul Slatina împlinește 653 de ani de la prima sa atestare documentară. Aproape șapte secole de istorie a slătinenilor, care, în acest an, vor fi celebrați în cadrul celei de-a V-a ediție a ,,Galei Laureaților”. Evenimentul, organizat de Primăria Slatina, împreună cu Consiliul Local, are drept scop valorificarea performanțelor remarcabile obținute de slătineni în anul anterior, ale căror rezultate au contribuit la dezvoltarea municipiului pe plan național și internațional.

Printre cei care urmează a fi premiați se află elevi, profesori, sportivi, antrenori și cupluri, care au împlinit 50 de ani de căsnicie anul trecut. În cadrul „Galei Laureaților” din anul 2021, ediția a V-a, sunt totalizate 964 premii și diplome, iar suma aprobată pentru festivitatea de premiere din acest an este de 400.000 lei.

,,Premierea elevilor, a profesorilor, a sportivilor, a antrenorilor și a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2020, se va realiza după cum urmează:

1. Premiile pentru elevi – Burse de merit:

• Bursa ”Eugen Ionescu” acordată elevilor premiați la olimpiade naționale pe specialități– fazele naționale. Valoarea premiului este echivalentul a 100 euro – 486 lei. Vor fi premiați 36 elevi.

• Bursa „Ion Minulescu” acordată elevilor de la unitățile de învățământ din Slatina care au obținut media 10 de absolvire în anul 2020. Valoarea premiului este echivalentul a 75 euro – 364,50 lei. Vor fi premiați 474 elevi.

• Bursa „George Poboran” se acordă elevilor din şcolile de arte şi meserii care obţin premiile I-III la concursurile/ olimpiadele pe meserii în orice fază; această bursă de merit se acordă şi elevilor din licee, şcoli de arte şi meserii pentru investiţii şi inovaţii. Valoarea premiului este echivalentul a 50 euro – 243 lei). Vor fi premiați 28 elevi.

• Premiu special, în valoare de 100 lei/elev pentru interpreți individuali, premiați în concursurile naționale/internaționale de activități extrașcolare. Vor fi premiați 126 elevi.

• Premiu de excelenţă în valoare de 1.500 lei/ disciplină, pentru elevii olimpici care au obţinut în anul 2020 locul III respectiv medalie de bronz, mențiune sau diplomă de participare la olimpiadele internaționale și prin rezultatele de excepţie, contribuie la promovarea municipiului Slatina pe plan internaţional. Vor fi premiați 24 elevi.

2. Premiile pentru sportivi:

• Premiu de excelenţă în valoare de 1.500 lei, pentru sportivii care, prin rezultatele obţinute în anul 2020, contribuie la promovarea municipiului Slatina pe plan internaţional. Vor fi premiați 15 sportivi.

• Premii pentru sportivii de performanţă premiaţi la Competiţiile Naţionale care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de învăţământ/cluburi afiliate la Federaţiile Române de specialitate, recunoscute de Statul Român, stabilite în funcţie de performanţele obţinute în anul competiţional 2020, poziţia ocupată în clasamentele oficiale si nivelul competiţiei:

1. Premiul I, în valoare de 250 lei/sportiv, pentru sportivii (individual sau echipă) care au obţinut locul I la Campionatele Naţionale şi locul I la Olimpiadele Naţionale ale Sportului Şcolar. Vor fi premiați 55 sportivi.

2. Premiul II, în valoare de 200 lei/sportiv, pentru sportivii (individual sau echipă) care au obţinut locul II la Campionatele Naţionale şi locul II la Olimpiadele Naţionale ale Sportului Şcolar. Vor fi premiați 22 sportivi.

3. Premiul III, în valoare de 150 lei/sportiv, pentru sportivii (individual sau echipă) care au obţinut locul III, menţiune şi premiu special la Campionatele Naţionale şi la Olimpiadele Naţionale ale Sportului Şcolar. Vor fi premiați 12 sportivi.

• Premiul de performanță în echipă în valoare de 220 lei/ sportiv, persoană(staff) acordat pentru întreaga activitate sportivă în sportul de performanță și pentru atingerea obiectivelor cluburilor în Ligile Naționale (în funcție de sportul olimpic practicat). Vor fi premiați 22 sportivi.

3. Premii pentru profesori și antrenori: Marele premiu pentru profesori – medalia de bronz este în valoare de 1.500 lei, va fi acordat profesorilor care au pregătit elevii participanți la olimpiadele/concursurile internaționale și va fi acordat unui număr de 8 profesori.

Marele premiu pentru antrenori este în valoare de 500 lei, va fi acordat antrenorilor ai căror sportivi au obţinut premii la Campionatele Mondiale, Europene şi Balcanice. Va fi acordat unui număr de 10 antrenori. Diplomele de merit și premiul pentru profesori vor fi acordate unui număr de 63 de cadre didactice. Premiul este în valoare de 150 lei.

Diplomele de merit și premiul pentru antrenori vor fi acordate în funcție de rezultatul obținut de sportivul/sportivii antrenați, pe fiecare specialitate:

1. Premiul I în valoare de 250 lei – 12 antrenori;

2. Premiul II în valoare de 200 lei – 1 antrenor;

3. Premiul III în valoare de 150 lei – 2 antrenori;

4. Cuplurile cu domiciliul în mun. Slatina care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2020. Vor fi premiate 54 de cupluri cu 1.000 lei/cuplu și diplome înrămate”, potrivit unui comunicat emis de Primăria Slatina.

Anul acesta însă, organizarea festivității a fost afectată de pandemia de Covid-19, motiv pentru care premierea laureaților se va efectua după o programare stabilită și adusă la cunoștința acestora.

Programările vor respecta normele aflate în vigoare împotriva răspândirii virusului SARS-COV-2 (COVID 19) și vor fi efectuate după cum urmează:

1. Elevii, profesorii, sportivii și antrenorii își vor ridica premiile în bani de la casieria Direcției Generale Economice din str. Toamnei, nr.2, diplomele fiind distribuite la secretariatele unităților de învățământ sau reprezentanților la sediul cluburilor sportive, de către personalul din cadrul Primăriei municipiului Slatina – Serviciul Cultură, Sport.

2. Premiile de fidelitate și diplomele înrămate pentru cuplurile din municipiul Slatina care au împlinit 50 de ani de căsătorie se vor ridica de la casieria Direcției Generale Economice, din str. Toamnei, nr.2.

Primarul Slatinei, Emil Moț, a subliniat importanța celebrării acestui eveniment, care, din păcate, nu se va desfășura la fel de fastuos ca în anii precedenți.

,,Dragi slătineni, în data de 20 ianuarie 2021, orașul nostru împlinește 653 de ani de la prima atestare documentară. Consiliul Local și Primăria municipiului Slatina au creat „Gala Laureaților” și au transformat-o în ultimii cinci ani într-o tradiție, care aduce un omagiu acestui eveniment important din istoria orașului nostru. Chiar și cu provocările aduse de actualul context, inclusiv în acest an vom premia elevii, profesorii, sportivii, antrenorii și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie”, a transmis edilul Slatinei.

Andreea TIGOIANU

Continue Reading
Publicitate

© 2022. Toate drepturile rezervate.