marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Planul Național de Redresare și Reziliență al României este aspru criticat de Comisia Europeană

Liniile de investiții prioritare trasate de Bruxelles nu sunt respectate, așadar Guvernul de la București trebuie să refacă documentul notează libertatea.ro. Autoritățile susțin că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu include reforme în domeniile digitalizării, schimbărilor climatice, sustenabilității economice sau educației.

Planul a fost lansat în luna noiembrie de către autorități și include sute de proiecte, de la autostrăzi și lucrări de infrastructură la construcția de spitale regionale și investiții în energie verde. Acesta constă în investiții de 21,42 miliarde de euro în infrastructură și tranziția verde, alte 6,5 miliarde de euro în sănătate și educație și o sumă de 5,085 miliarde de euro pentru dezvoltarea competitivității.

Programul de guvernare al PNL, lansat în campania electorală, a avut ca punct central investițiile realizate din cele 80 de miliarde de euro alocate la nivel european României. Din acestea, 30 de miliarde sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii provin din programul NextGeneration EU și reprezintă atât granturi nerambursabile, cât și împrumuturi la dobânzi extrem de mici. Negocieri între părți Potrivit sursei citate, Comisia Europeană este nemulțumită că proiectele trimise de România nu respectă criteriile oficiale de acordare a acestor fonduri, respectiv reforme în domeniile enunțate. Este vorba despre negocieri pe care Comisia le duce cu partea română legate de programe și reforme, termenul-limită fiind luna aprilie 2021, când va fi luată o decizie oficială privind toate programele naționale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanța din România a Comisiei Europene nu a dorit să comenteze. Ministerul Fondurilor Europene, cel care a prezentat oficial documentul guvernamental, nu a transmis până acum un punct de vedere. În luna noiembrie, alianța USR-PLUS a criticat planul publicat de către Guvern, spunând că este „un fel de PNDL nou‟, care nu include reforme reale și nu răspunde obiectivului european de a finanța schimbări structurale, potrivit Hotnews.

Politica