vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii se pregătesc de pensie și își cumpără vechime în muncă

Cetățenii din Olt care vor să-și asigure calitatea de pensionar pot, începând de anul acesta, să-și cumpere vechime în muncă. 30 de olteni și-au plătit deja stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie.
Până în septembrie 2021, aceștia își pot depune dosarele în vederea unei asigurări sociale aferente obținerii pensiei în limita legală de vârstă. De la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență care permite acest lucru zeci de olteni şi-au completat stagiul de cotizare prin cumpărarea de vechime, potrivit gazetaoltului.ro
„Numărul contractelor de asigurare încheiate în perioada 6 octombrie – 9 noiembrie 2020 cf. OUG 163/2020 este de 30. Contribuția încasată ca urmare a încheierii contractelor de asigurare, în perioada menționată a fost de 286.254 de lei. Perioadele achitate pentru cele 30 de contracte sunt cuprinse între 1 lună și 47 de luni”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Olt.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul desemnat prin procură specială de către acesta, va completa o declarație.
„Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, prevăzut pentru anul 2020 este de 2.230 lei. În situaţia în care, în perioada în care se poate încheia contractul de asigurare socială (28.09.2020 – 31.08.2021), valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată se modifică prin hotărâre a Guvernului, la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate se va utiliza noua valoare a acestui indicator, doar în cazul contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data intrării în vigoare a respectivei hotărâri. Cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzute la art. Ill alin. (2) din OUG nr. 163/2020 pentru anul 2020 este de 25%. În situaţia în care, în perioada în care se poate încheia contractul de asigurare socială (28.09.2020 – 31.08.2021), cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Codul fiscal se modifică, la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate se va utiliza noua cotă de contribuție de asigurări sociale doar în cazul contractelor de asigurare socială încheiate începând cu data intrării în vigoare a respectivului act normativ”, a adăugat Smarandache.


Andreea Tigoianu

Politica