marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de cerşetori români au invadat străzile Elveției

Cerșetorii din România au speriat Elveția. Liderii politici din Cantonul Basel-Stadt au fost nevoiţi să introducă pe ordinea de zi o problemă pe care o credeau rezolvată, dar care a reînceput să le dea serioase bătăi de cap în utlima vreme. La doi ani după ce autorităţile locale din Basel au ridicat interdicţia pentru cerşetorie, care a fost în vigoare timp de mai mulţi ani, situaţia s-a înrăutăţit, iar oraşul a fost invadat de zeci de cerşetori.

Potrivit publicaţiei elveţiene SRF, citată de Ştiri Diaspora, cei mai mulţi dintre cerşetori provin din România. Confruntate cu un adevărat fenomen,la cererea locuitorilor din Basel, exasperaţi de situaţia existentă, autorităţile au interzis din nou cerşetoria, scrie adevărul.ro.

„Cerşetorii au devenit o pacoste intolerabilă în Basel. Aceasta este limita. Nu poţi sta într-o cafenea de stradă fără să fii asediat de mulţi cerşetori”, a declarat consilierul local Pascal Messerli, pentru sursa citată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spusele sale au fost întărite de consilierul liberal René Häfliger: „Modul în care cerşesc este foarte agresiv, mai ales dacă nu doreşti să le dai bani. Oamenii sunt hărţuiţi în oraş, iar asta îi deranjează enorm. Este nevoie să acţionăm urgent”, a spus Häfliger.

„Au asediat practic oraşul, veneau ca muştele, iar unii au devenit agresivi”, a adăugat un alt coleg.

Însă nu toţi colegii lor consilieri au fost de acord cu introducerea interdicţiei de a cerşi. Consilierii grupaţi în Alianţa Verde consideră că interzicerea cerşetoriei este o încălcare a libertăţii personale: „Cerşitul în mod organizat este deja interzis. Pentru unii oameni, cerşitul este singura modalitate de a obţine bani”, a contraatacat Michelle Lachenmeier. 

După lungi dezbateri, problema interzicerii cerşetoriei a fost supusă la vot, iar 48 de consilieri au votat în favoarea ei, în timp ce 45 de voturi au fost „împotriva”. Chiar şi aşa, decizia nu intră automat în vigoare, oar Guvernul regional va analiza măsura, după care, în termen de cel mult trei luni va lua o decizie finală. 

Politica