vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CCR: Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională

Curtea Constituțională a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională, parlamentul fiind cel care trebuie să decidă prin lege acest lucru, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Și legea prin care Parlamentul a adoptat OUG-ul și în care PSD a impus ca parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituțională.

În cazul admiterii uneia dintre sesizări, s-a stabilit că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin OUG. Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că există un paralelism legislativ pe care Constituţia nu îl agreează, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, în motivarea CCR nu va fi însă nicio obiecție în privința prevederii că Parlamentul poate stabili data alegerilor.

Decizia de astăzi a Curții a fost una pe procedură, nu pe fond, iar Parlamentul trebuie să dea o lege prin care să prelungească mandatele aleșilor locali până la finalul acestei luni, au declarat aceleași surse.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

Politica