joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minerii amenință cu proteste în Capitală: „Oamenii sunt nemulţumiţi”

Premierul Ludovic Orban a anunţat că România va renunţa la producţia de energie pe bază de cărbune, iar centralele Complexului Energetic Oltenia vor fi trecute pe gaze, iar minerii au reacționat. Aceștia, îngrijorați fiind că vor rămâne fără locuri de muncă, amenință că vor pleca la București. Se pare că oamenii vor să stea de vorbă cu premierul și să îi explice faptul că această decizie ar lăsa fără serviciu peste 12.000 de persoane.
„Reactoarele 3 și 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie. (…) Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a declarat Orban.
Liderul sindical, Manu Tomescu, a precizat că vor fi trecute câteva grupuri energetice de pe cărbune pe gaz, însă chiar și așa tot se vor pierde multe locuri de muncă în partea minieră.
„Oamenii sunt nemulţumiţi, îngrijoraţi, pentru că, dacă vor rămâne fără locuri de muncă, nu au alternativă aici la noi, în Olternia. S-au pierdut de-a lungul timpului, 8.000 de locuri de muncă aici, mai avem puţin peste 12.000. Ei spun că vor trece câteva grupuri energetice de pe cărbun pe gaz, dar tot se vor pierde locuri de muncă în partea minieră. Vor mai rămâne câteva locuri de muncă în termocentrale care vor fi trecute pe gaz, dar foarte puţine. Această decizie ar însemna pentru noi sărăcie maximă, pentru că aici este o lipsă acută de locuri de muncă, mai ales în Gorj, unde este inima mineritului de suprafaţă”, a declarat Manu Tomescu, potrivit antena3.ro.

Politica