Conecteaza-te cu noi

Dolj

Apelul polițiștilor doljeni, condamnați la închisoare cu executare pentru luare de mită s-a suspendat la Curtea de Apel

Publicat

pe

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au suspendat și judecarea apelurilor în dosarul polițiștilor doljeni condamnați pentru luare de mită. Măsura a fost luată pe perioada stării de urgență generată de epidemia de Coronavirus. Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi și Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, condamnați la 5, respectiv 6 ani de închisoare cu executare au fost acuzați că, împreună cu un tehnician silvic din Daneți, au cerut 10.000 lei de la un bărbat, care i-a denunțat, pentru a nu lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic.

Curtea de Apel Craiova a anunțat, la termenul de la sfârșitul săptămânii trecute, că suspendă judecarea apelurilor declarate în dosarul polițiștilor doljeni condamnați pentru luare de mită la Tribunalul Dolj, pe parcursul stării de urgență generată de epidemia de Coronavirus: Se suspendă de drept judecarea cauzei pe durata stării de urgenţă. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgenţă judecătorul sau instanţa de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată şi efectuarea actelor de procedură, prin repunerea cauzei pe rol, cu citarea părţilor şi asigurarea dreptului la apărare, după caz. Pronunţată în şedinţă publică, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Reamintim că, pe 30 octombrie anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința în procesul în care au fost judecați Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi, Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi Iulian Cîrjaliu, tehnician silvic, și Tudor Dobrescu pentru luare de mită: „condamnă pe inculpatul Minuță Viorel la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.(…) condamnă pe inculpatul Minuță Viorel la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea complicității la infracţiunea de luare de mită. Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului Minuță Viorel prin prezenta sentinţă și aplică acestuia pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare. 2.Condamnă pe inculpatul Dincă Aris-Constantin la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea complicității la infracţiunea de luare de mită. (…)Condamnă pe inculpatul Dincă Aris-Constantin la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea complicității la infracţiunea de luare de mită. Condamnă pe inculpatul Dincă Aris-Constantin la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului Dincă Aris-Constantin prin prezenta sentinţă și aplică acestuia pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare. 3.Condamnă pe inculpatul Cîrjaliu Iulian la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Condamnă pe inculpatul Cîrjaliu Iulian la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență. Condamnă pe inculpatul Cîrjaliu Iulian la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea instigării la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului Cîrjaliu Iulian prin prezenta sentinţă și aplică acestuia pedeapsa rezultantă de 4 ani și 8 luni închisoare. 4.Condamnă pe inculpatul Dobrescu Tudor la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea complicității la infracţiunea de cumpărare de influență. Condamnă pe inculpatul Dobrescu Tudor la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență. Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului Dobrescu Tudor prin prezenta sentinţă și aplică acestuia pedeapsa rezultantă de 2 ani și 8 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei de 2 ani și 8 luni închisoare aplicate inculpatului Dobrescu Tudor, sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 4 (patru) ani”, se arată în hotărârea instanței.

Faptele pentru care au fost condamnați cei patru s-au petrecut la începutul anului 2017. Potrivit reprezentanților Direcției Generale Anticorupție (DGA), în urma unei anchete complexe a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a stabilit că, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie Viorel Minuţă, din cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi, împreună cu un coleg, şeful Postului de Poliţie Daneţi, Aris Constantin Dincă, l-au depistat pe M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul lui M.C. s-au efectuat percheziţii, fiind depistate cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, s-a apelat la Iulian Cîrjaliu, tehnician silvic, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Numai că, după finalizarea inventarierii şi deschiderea dosarului penal, Iulian Cîrjaliu l-a abordat pe M.C (denunţător în cauză) şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie”, de fapt o şpagă mascată, în contul Asociaţiei proprietarilor de păduri din Daneţi, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei.

Tot Cîrjaliu a negociat şi cu cei doi poliţişti modificarea prejudiciului creat de doljean, care este şi recidivist, astfel încât să fie coborât sub limita infracţiunii şi acesta să scape de răspunderea penală, sens în care dosarul penal urma să fie înaintat parchetului competent cu propunere de clasare, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 lei către asociaţia indicată. Asociaţia nu are de ce să încaseze bani de la persoane care nu sunt membre, întrucât nu există o bază legală, astfel că, cel mai probabil, banii ar fi intrat în posesia tehnicianului silvic, care i-ar fi împărţit cu poliţiştii, mai ales că asociaţia avea casier propriu. Numai că luni, 27 februarie 2017, casierul asociaţiei a lipsit, iar denunţătorul M.C. s-a întâlnit cu agentul Viorel Minuţă şi cu Iulian Cîrjaliu la Postul de Poliţie, iar denunţătorul a plătit sumele de mai sus în cuantum total de 10.000 lei, la casieria Primăriei, fiindu-i eliberate în acest sens documente justificative de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 lei, reprezentând „cotizaţie” pentru asociaţie. Făptuitorii au fost ridicaţi şi conduşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu.

Pe 31 mai 2017, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei trei, împreună cu Tudor Dobrescu, au fost trimiși în judecată, iar pe 28 iulie 2018, cauza a ieșit din camera preliminară, judecătorii dispunând începerea procesului.

Continue Reading