vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

532 de focare active de pestă porcină africană sunt în evoluţie

532 de focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în 241 de localităţi din 25 de judeţe din România, patru focare fiind în exploataţii comerciale şi trei în exploataţii de tip A.

Potrivit ANSVSA, în 10 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Pe 13 februarie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că sunt în evoluţie 530 de focare de pestă porcină africană în 243 de localităţi din 24 de judeţe din România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 578.429 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.119 de cazuri la mistreţi, menţionează ANSVSA. În total au fost stinse 2.498 de focare, informează Agerpres.

Cele mai multe focare se găsesc în prezent în judeţul Teleorman – 202 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi; în judeţul Olt – 70 de focare şi 11 cazuri la mistreţi; în judeţul Giurgiu – 74 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi 306 de cazuri la mistreţi; judeţul Gorj – 49 de focare în gospodăria populaţiei şi 92 de cazuri la mistreţi.

Până marţi au fost despăgubiţi 14.829 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403,64 milioane de lei.

Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea unor măsuri. Astfel, veterinarii recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşterea porcilor să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.

De asemenea, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/ lături/ spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina.

Pe 5 februarie 2020, boala a fost diagnosticată şi în Grecia, într-o gospodărie din localitatea Nikokleia, regiunea Macedoniei Centrale.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează ANSVSA.

Politica