vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mario Oprea: În România, cannabisul medicinal e legal din 2013, dar statul pune un zid între bolnavi şi sănătatea lor

România a devenit, în 2013, a zecea ţară care a legalizat consumul de cannabis în scopuri medicinale, însă acest lucru nu este posibil în ţara noastră, a afirmat, vineri, senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de deputatul Nicolae Giugea. Mario Oprea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, o comisie a Ministerului Sănătății are în analiză legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale.

Senatorul a explicat şi de ce nu se aplică, la noi, utilizarea cannabisului în scopuri medicinale. „Vreau să îi învederez domnului Teodorovici că în spital nu este ca în discotecă, iar ca parlamentar care timp de un an de zile şi-a axat activitatea pe acest domeniu, activitate ce s-a concretizat cu elaborarea unei legi 194/2011 privind regimul operaţiunilor cu substanţe psihotrope susceptibile de a avea efecte psihoactive vreau să fac câteva precizări. Într-adevăr, Uniunea Europeană începând cu 14 februarie permite utilizarea cannabisului în scopuri medicale însă nu face nici o reglementare internă referitoare la introducerea pe piaţă a medicamentelor pe bază de cannabis. (…) Chiar România în 2013 a devenit, ceea ce domnul Teodorovici nu ştie, a 10-a ţară europeană care legalizează cannabisul medicinal. (…) Singurul medicament pe bază de cannabis aprobat de Uniunea Europeană este Sativex însă compania producătoare nu a cerut să intre pe piaţa românească. Este, de fapt, un spray buco-faringian folosit în tratamentul sclerozei multiple. Cannabisul medicinal este legal în ţara noastră însă nu există nici un medicament pe bază de cannabis pe piaţa din România pentru că autorităţile medicale susţin că nu s-a depus, până acum, vreo cerere pentru introducerea pe piaţă a vreunui produs cu cannabis. Deşi legea le permite bolnavilor să se trateze cu cannabis statul pune între ei şi sănătatea lor un zid înalt de birocraţie, de incompetenţă şi de dezinteres. Efectul este că bolnavii se documentează pe cont propriu, un medic specializat în astfel de tratamente ar putea să recomande medicamente în funcţie de boală, de particularităţi ale bolii şi bolnavului, dar în lipsa îndrumării unui medic bolnavii riscă să ia un tratament nepotrivit şi să-şi facă singuri rău. Chiar dacă ar vrea însă să înveţe despre cannabis, medicii români nu ar avea unde să se specializeze la noi în ţară”, a afirmat senatorul liberal.

El a adăugat că executivul ar trebui să aloce fonduri pentru pregătirea medicilor în domeniu „nu să primească bani din taxe şi impozite în scopul pe care îl întrevede, că aşa transpare din declaraţia sa, domnul Teodorovici că de la cannabisul medicinal până la cel pentru recreere e un pas”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, Mario Oprea a precizat că o schimbare a regimului juridic privind consumul de droguri ar trebui să fie făcută numai în baza unei analize temeinice.

Politica