joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parteneriat româno-bulgar pe fonduri europene. Rezultatele Programului Interreg

Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România-Bulgaria (BRCT Călărași) a prezentat într-o conferință de presă, rezultate și stadiul de implementare al Programului Interreg.

Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, a spus că Pe colaborare transfrontalieră, pe programul Interreg, Consiliul Județean Dolj, împreună cu anumite districte din Bulgaria, fie cu Vidin cu Vratsa, Montana sau mai recent cu Compania Națională de drumuri, a luat circa 50 milioane de euro. Din acești bani, jumătate au fost luați de către Consiliul Județean Dolj, jumătate de către colegii noștrii de peste Dunăre. Numai dacă am vorbi despre ultimele proiecte despre care mulți știu, și anume, dotarea unei săli de operații la Clinica de Cardiologie Intervențională pe care am făcut-o pe un proiect împreună cu Primăria Kozloduy , care a fost o sumă importantă. De asemenea, lângă aeroport, se construiește o nouă baz a pompierilor și a situațiilor de urgență care va avea în vedere intervenția până în zona transfrontalieră, spre Kozloduy, dar și partea aceasta de parc industrial și tot ce s-a dezvoltat pe lângă zona perimetrală a Craiovei, și bineînțeles Aeroportul din Craiova care are o dezvoltare foarte importantă în ultimii ani. Tot în această zonă, pe bani europeni, am dat ordin de începere a lucrărilor pentru drumul de la Cârcea și am anunțat primul tronson de la Valea Stanciului spre Drănic, tot pe programul transfrontalier, și ne rămâne ultimul tronson de la Drănic la Segarcea. Avem 7 proiecte depuse și aș putea spune că toate sunt câștigate și așteptăm să le punem pe toate în operă”.

La rândul ei, Ioana Manțog, a declarat că “Este un program care beneficiază de finanțare de la Uniunea Europeană, bugetul programului este de aproximativ 260 de milioane de euro. Banii ăștia îi primim pentru a dezvolta regiunea de graniță dintre România și Bulgaria, pentru a rezolva problemele pe care le avem în comun. Sunt peste 222 de mil de euro aflate în implementare, bani care lucrează pentru această regiune din zona de graniță, cu 148 de proiecte pentru care am semnat deja contracte de finantare. 22 de proiecte sunt deja finalizate cu o valoare de peste 20 de milioane de euro”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rezultatele proiectelor finanțate de Programul Interreg V-A România- Bulgaria au fost evidențiate prin prezentarea unei expoziții de fotografii surprinse în cadrul acțiunilor derulate în implementarea proiectelor. Reprezentanții celor 6 proiecte finanțate în cadrul Programului au prezentat informații despre proiectele pe care le-au implementat, astfel:

  • Proiectul „6 motive pentru a vizita zona transfrontalieră Mehedinți- Vidin” , implementat de Asociația Pro- Mehedinți, România în calitate de beneficiar lider în parteneriat cu Asociația „Parteneriatele regionale pentru dezvoltare durabilă- Vidin”. Scopul principal a fost de a crea un produs turistic integrat și a unui studiu de marketing.
  • Proiectul „Dunăre, te pot auzi și nu te voi uita, te pot vedea și îmi voi aminti de tine, te pot reacrea și te pot înțelege”, implementat de Camera de Comerț și Industrie Vratsa, Bulgaria, în calitate de beneficiar lider în parteneriat cu Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor – EUROPROJECT și Camera de Comerț și Industrie Ruse. Scopul principal a fost de a dezvolta cooperarea culturală transfrontalieră.
  • Proiectul Capabilități și interoperabilitate pentru intervenția comună transfrontalieră româno-bulgară de prim răspuns la explozivi cu randament chimic-biologic-radiologic-nuclear ridicat, implementat de Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, România în calitate de beneficiar lider în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (România) și Direcția Generală pentru Siguranța împotriva incendiilor și protecție civilă – Ministerul de Interne Bulgaria. Scopul principal a fost de a îmbunătăți condițiile de desfășurare a activităților structurilor specializate în teren, în cazul explozibililor chimici-biologici-radiologici-nucleari.
  • Proiectul „Forță de intervenție rapidă în caz de urgență chimică, biologică, radiologică și nucleară pe fluviul Dunărea”, implementat de Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, România în calitate de beneficiar lider în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență- Ministerul Afacerilor Interne (România) și Direcția Generală pentru Siguranța împotriva incendiilor și protecție civilă – Ministerul Afacerilor Interne (Bulgaria). Scopul principal este de a crea o forță comună de intervenție rapidă pentru situațiile de urgență CBRN de pe Dunăre.
  • Proiectul “Carieră pentru mobilitatea forței de muncă tânără”, implementat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicina Veterinară – București, România în calitate de beneficiar lider în parteneriat cu Filiala din Silistra a Universității Angel Kanchev din Ruse – (Bulgaria), Camera de Comerț și Industrie Călărași, Asociația ACCES (România) și Centrul de Inovare în Afaceri INNOBRIDGE (Bulgaria). Scopul principal este de a încuraja integrarea pe plan orizontal și cooperarea între universități, instituții și companii din aria eligibilă, cu scopul de a oferi inițiative comune de angajare și sisteme educaționale comune.
  • Proiectul „Reacții coordonate și eficiente ale autorităților în situațiile de urgență din regiunea Dolj- Vratsa”, implementat de Unitatea Administrativ Teritorială – Județul Dolj, România în calitate de beneficiar lider în parteneriat cu Municipalitatea Kozloduy (Bulgaria), Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova ( România) și Administrația Districtuală Vratsa ( Bulgaria). Scopul principal este de a îmbunătăți accesul pacienților la serviciile medicale de operații cardiovasculare, prin dotarea completă a unei săli de operații a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova și renovarea saloanelor spitalului Ivan Rilski din Kosloduy precum și crearea unei rețele profesionale transfrontaliere prin schimbul de competențe și cunoștințe în cardiologie, obstretică și ginecologie, neurologie, chirurgie generală și terapie intensivă.

Politica