sâmbătă, iulie 13, 2024

Ultima ora

Sport

West Nile, încă prezent în Dolj

Numărul doljenilor care s-au îmbolnăvit de West Nile a ajuns la 28, ultimele două cazuri fiind confirmate în această săptămână.

„În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West – Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 mai – 31 octombrie, în săptămâna 36/2018, în judeţul Dolj a fost confirmate 2 cazuri cu infecţie cu virusul West– Nile, în mediul rural, la o femeie de 78 de ani cu formă gravă pe fond de boli preexistente, cu prognostic rezervat, şi la un bărbat de 48 de ani, cu formă medie şi evoluţie favorabilă”, conform DSP Dolj.

Reamintim că o femeie de 74 ani, din Poiana Mare, a murit după ce a contactat virusul transmis de țânțari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit specialistilor in sanatate publica, infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Virusul nu afecteaza copiii cu varsta sub 15 ani.

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West – Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei:

– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;

– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;

– să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Politica