joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gărgăunii, problema verii în Mehedinți

Numărul intervențiilor pompierilor mehedințeni pentru îndepărtarea cuiburilor de gărgăuni din gospodăriile oamenilor a crescut spectaculos de anul trecut până acum, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență avertizând că înțepătura acestor instecte este foarte periculoasă.
Comparativ cu anul trecut, spun reprezentanții ISU Drobeta, când pompierii mehedinţeni au intervenit pentru îndepărtarea a numai trei cuiburi de gărgăuni din gospodăriile cetăţenilor, anul acesta numărul solicitărilor la astfel de cazuri a crescut, la nivelul inspectoratului, fiind înregistrate 38 de intervenţii.
„Înţepăturile acestor insecte sunt foarte periculoase, în special, pentru persoanele sensibile, acestea fiind în pericolul de a dezvolta şoc anafilactic. În cazul în care o persoană nu poate evita contactul cu insectele, fiind înţepată de acestea, trebuie să se îndepărteze de focar şi să încerce să stea liniştită şi nemişcată, pentru a încetini împrăştierea veninului în organism. Totodată, să solicite sprijin medical, iar pentru reducerea inflamaţiei sau a durerii se recomandă aplicarea unor pungi cu gheaţă pe locul afectat, însă fără a depăşi 20 de minute”, arată ISU Drobeta.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență mai informează că reacțiile alergice locale pot apărea în primele două minute, până la cel mult în 60 minute de la înţepătură şi se manifestă prin durere locală, înroşirea şi umflarea zonei.
„Reacţiile generalizate se pot manifesta prin scăderea tensiunii arteriale, greaţă, vărsături, umflarea buzelor şi a limbii, anxietate, cianoză, puls tahicardic, colaps circulator, cu instalarea şocului anafilactic.
Victima, în stare de şoc anafilactic, prezintă mâncărimi pe tot corpul, însoţite de urticarie şi umflături, cu o stare de slăbiciune, pulsul devenind rapid şi slab. Respiraţia va fi una rapidă şi superficială, care poate produce persoanei o stare de inconştienţă şi chiar imposibilitatea de a respira (stop cardio-respirator)”, conform ISU Drobeta.
Victimele au nevoie de urgență de ajutor medical specializat, iar în acest sens trebuie transportate la cea mai apropiată unitate spitalicească.

Politica