vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vânzari slabe în piețe. „Ne uităm unii la alții cum ni se strică roşiile şi castraveții”

Vânzătorii de legume din piețele craiovene, mulți dintre ei producători, se plâng de vânzările de anul acesta. Oamenii spun că supermarketurile le-au „furat” clienții. Nici acum, când gospodinele s-au apucat de pregătirile pentru toamnă, comercianții nu scapă de roșiile, castraveții, vinetele și celelalte legume pe care le au la tarabe. 
Cristina Cârstea
Comercianții şi producătorii din piețele craiovene spun că stau cu marfa pe tarabe şi nu reuşesc să-şi explice unde au dispărut cumpărătorii.
,,Stăm aici de dimineața până seara şi ne uităm unii la alții cum ni se strică roşiile şi castraveții. Venim aici de la 6 dimineața şi plecăm după 8 seara, iar dacă ne vin 40 de clienți pe zi e mult”, afirma doamna Mariana, una dintre comerciantele din zona Gării.
Căldura de la amiază este unul dintre motivele pentru care clienții nu se fac văzuți, iar piețarii spun că oamenii preferă supermarketurile pentru că acolo este aer condiționat: „De la 12 la 4 după amiaza nu mai vezi pe nimeni pe aici. În 3 ore ne-au venit doar 3 clienți. Din cauza căldurii toți se îndreaptă spre marile magazine. Noi nu avem aer condiționat, dar oamenii preferă să plătească aerul condiționat în locul calității fructelor şi legumelor.”
O doamna optimistă spune că, deşi a fost nevoită să scadă prețul produselor, se bucură că măcar nu a ieşit pe minus anul acesta.
 „Din an în an e tot mai rău, dar noi mergem înainte, nu avem ce să facem”, a afirmat. Ea a mai adăugat şi că îi aşteaptă cu entuziasm pe cumpărători, spunând că „probabil sunt plecați în vacanță, dar se întorc ei. Trebuie să se pregătească şi pentru iarnă”.
„Avem clienți doar de 2 ori pe lună, atunci când se dau pensiile şi salariile”
Nici în Piața Centrală afacerile nu merg prea bine. Deşi dimineața piața e plină, oamenii vin mai mult să se plimbe. Se uită la marfă, se uită la preț, îşi amintesc că mai e mult până la ziua de salariu şi pleacă, iar cei care cumpără sunt tot mai puțini, se plâng comercianții.
„Am ajuns să avem clienți doar de 2 ori pe lună, atunci când se dau pensiile şi salariile. Ne gândim deja dacă la anul o să mai cultivăm sau nu. Sunt luni în care nu avem cu ce să ne plătim chiria, oamenii care să lucreze în solarii se găsesc foarte greu şi trebuie plătiți. Nu este atât de uşor precum pare. Ceea ce văd clienții este doar rodul muncii noastre. Ei nu se gândesc şi la efortul pe care îl depunem”, a spus unul dintre producătorii de legume care își vinde marfa în Piața Centrală.
Întrebați, clienții spun că preferă să cumpere din supermarketuri, chiar dacă prețul ajunge să fie chiar dublu, deoarece legumele şi fructele vândute aici, autohtone sau nu, arată mult mai bine. Ei se lasă păcăliți de aspectul comercial al mărfii şi uită că nimic nu se compară cu gustul pe care-l au legumele şi fructele proaspăt culese.
Comparativ cu anul trecut, anul acesta schimbări semnificative de preț se înregistrează la varză, ajungând de la 1,5 lei la 4 lei, dar şi la ceapă, prețul acesteia dublându-se. Motivul este unul singur. În acest an, vremea nu a fost de partea producătorilor, inundațiile şi seceta afectându-le semnificativ recoltele. Aceştia nu anunță scăderi de prețuri, ba chiar scumpiri, din cauză că marfa se strică, iar producția este pe final.

Politica