luni, martie 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trei craioveni, condamnați pentru mărturie mincinoasă în cazul crimei din Craiovița Nouă

Trei tineri craioveni au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Craiova la pedepse cuprinse între 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare și 3 ani de închisoare cu executare pentru mărturie mincinoasă în procesul fraților Gabriel și Luigi Teodorescu, condamnați la 18 ani și 8 luni, respectiv 19 ani de închisoare cu executare pentru crima din cartierul craiovean Craiovița Nouă. Cei trei au fost reținuți pe 27 februarie, doi dintre ei ajungând în arest la domiciliu, iar al treilea sub control judiciar, o zi mai târziu, după ce s-a stabilit că au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi, în cazul uciderii lui Ionuț Antoni Fieraru, de 20 de ani. Hotărârea luată vineri de Judecătoria Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj au fost cei care au anunțat că, doi craioveni, de 21, respectiv 27 de ani, au ajuns în arest la domiciliu, iar un al treilea tânăr a fost plasat sub control judiciar, pe 28 februarie a.c., pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Conform IPJ Dolj, la datele de 27.09.2017 şi 30.10.2017, Giovani Gheorghe, de 21 ani, şi Dănuț Didă, de 27 ani, împreună cu Daniel Teodorescu, din Craiova, fiind audiaţi în calitate de martor într-o cauză penală aflată pe rolul Tribunalului Dolj – Secţia Penală, au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurările esenţiale asupra cărora au fost întrebaţi. S-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de mărturie mincinoasă, având în vedere că afirmaţiile mincinoase au fost făcute în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoare de 10 ani sau mai mare. Un colectiv format din polițiști din cadrul IPJ Dolj – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Secţia 1 Poliţie Craiova, coordonat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în temeiul probatoriului administrat, a dispus reţinerea celor doi inculpaţi pe bază de ordonanţă de reţinere, pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă în forma agravată, fiind introduşi în C.R.A.P. Dolj. În cursul zilei de astăzi (28 februarie a.c.) cei doi inculpaţi au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, împortiva acestora fiind luată măsura arestului la domiciului pe o perioadă de 30 de zile.

Mărturiile tinerilor privesc evenimentul produs în noaptea de 05/06.12.2016, în jurul orei 02.00, pe bulevardul Tineretului din Craiova, în zona supermarketului Kaufland. Este vorba despre crima pentru care Gabriel Teodorescu şi Luigi Teodorescu, de 23, respectiv 20 de ani, din Craiova, au fost condamnați, pe fond, de Tribunalul Dolj, la 18 ani și 8 luni, respectiv 19 ani de închisoare cu executare, după ce anchetatorii au stabilit că amândoi au participat la uciderea lui Ionuţ Antoni Fieraru, de 20 de ani, mai exact unul l-a împiedicat să fugă și cel de-al doilea a lovit cu cuțitul. Cei doi au abandonat victima în stradă și au fugit, fiind găsiți după aproape 24 de ore.

Pe 21 martie a.c. cei trei tineri au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă, dosarul a fost analizat în camera preliminară la Judecătoria Craiova, constatându-se legalitatea rechizitoriului și a probelor administrate, iar vineri, 22 iunie a.c., instanța a pronunțat sentința. Astfel, Giovani Gheorghe a primit 3 ani de închisoare și Daniel Teodorescu 2 ani și 6 luni închisoare, în ambele cazuri cu executare, iar Costel Dănuț Didă a primit 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare: „condamnă inculpatul Gheorghe Giovani, aflat în stare de arest la domiciliu, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, cu executare în regim privativ de libertate. Deduce reţinerea şi arestul la domiciliu de la data de 27.02.2018, la zi. Menţine măsura arestului la domiciliu, dispusă faţă de inculpatul Gheorghe Giovani prin încheierea nr. 34/28.02.2018 a Judecătoriei Craiova. (…) Condamnă inculpatul Didă Costel-Dănuţ, în stare de arest la domiciliu, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare (un şi şase luni) pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani. (…) Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Craiova, jud. Dolj şi în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. Încetează de drept măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Didă Costel-Dănuţ. (…) Condamnă inculpatul Teodorescu Daniel, aflat sub control judiciar, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni (doi ani şi şase luni) închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, cu executare în regim privativ de libertate. Deduce reţinerea de la data de 27.02.2018, ora 12.35, până la data de 28.02.2018, ora 12.35. Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Teodorescu Daniel”, se arată în hotărârea instanței. Atât inculpații, cât și procurorii pot face apel, întrucât hotărârea nu este definitivă.

Politica