miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pepenii de Dăbuleni ajung peste hotare. Suedezii – interesaţi de lubeniţe, dar cu anumite condiţii

Cultivatorii de pepeni din Dăbuleni şi-ar putea vinde recolta în Suedia. Oamenii s-au asociat şi au constituit Cooperativa „Patria Lubeniţelor” și au primit o ofertă de la comercianţi din ţara anterior menţionată. În plus, cultivatorii de pepeni se pregătesc pentru „Festivalul Lubeniţei” care va fi organizat, în perioada 22-24 iunie, de autorităţile locale.

Pepenii olteneşti din Dăbuleni ar putea ajunge în magazine din Suedia. Cei care le vor impun însă anumite condiţii.

„Sezonul lubeniței de Dăbuleni este deschis. Avem o cooperativă care, cu siguranță, o să îi ajute pe fermieri să își vândă mult mai bine marfa. Produsele noastre merg la nivel național și, să sperăm cu puțin noroc, dacă producătorii vor îndeplini toate condițiile, să meargă și în afara țării. Cooperativa a primit o ofertă din Suedia, iar noi am purtat discuții cu fermierii și ne-au comunicat că le-a fost cerută o anumită cantitate, pepenele să aibă între patru și șase kilograme și am înțeles că vor un anumit soi de lubeniță pe care îl vor acolo în Suedia pe piață. Acolo marfa va merge în supermarket”, a precizat Claudia Ghiță, purtător de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, şi în acest an, cei mai mulți dintre producătorii de lubenițe din Dăbuleni vor lua drumul Capitalei. Deși distanța este mult mai mare, iar transportul presupune cheltuieli suplimentare, tot mai convenabilă este această variantă.

„Am pornit foarte bine. Nu prea avem de ce să creștem prețurile. Vom aduce pepeni și în Craiova, dar tot Bucureștiul rămâne baza. Este mai greu din cauza distanței, însă vânzarea nu se compară”, a spus unul dintre producători.

În pieţele din Dolj, producătorii din Dăbuleni vor avea spaţii special amenajate după cum au precizat reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj.

„Ca în fiecare an, producătorii de lubeniță din județ vor avea locuri clar delimitate în piețe. Mai mult, voi discuta cu cei de la Piețe Craiova despre posibilitatea de a face două piețe din municipiu strict pentru producători. De luni încolo ne vom întâlni și cu cei care cultivă pepeni pentru a discuta despre facilitarea accesului acestor oameni în supermarketuri. La Dăbuleni avem o cooperativă, „Patria lubenițelor Dăbuleni” și va fi mai ușor, sperăm noi să luăm decizii și să purtăm negocieri. Ne vom întâlni cu producătorii din zonă și vom discuta toate aspectele”, a declarat Adrian Popa, directorul Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

2 lei/kilogram la tarabă, 60 de bani/kilogram – varianta en-gross

În ceea ce priveşte preţurile practicate, în piaţă, un kilogram de lubeniţă se vinde cu 2 lei, 4 lei costă pepenele galben, iar cei care vor să cumpere cu ridicata trebuie să ştie că un kilogram de lubeniţă poate fi cumpărat cu 60 sau 80 de bani. În perioada 22-24 iunie, la Dăbuleni va avea loc „Festivalul Lubeniţei”, eveniment din cadrul căruia nu vor lipsi activităţile cultural artistice.

Politica