miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Investiţii ale Consiliului Judeţean Dolj în infrastructura de afaceri

Administraţia judeţeană şi-a îndreptat atenţia, în ultimii ani, şi către dezvoltarea infrastructurii de afaceri din Dolj. Parcul Industrial Craiova, una dintre investiţiile Consiliului Judeţean Dolj, a reuşit să creeze un număr important de locuri de muncă.

Primul Parc Industrial, ridicat pe platforma Avioane, funcţionează la capacitate maximă.

Începuturile au fost în anul 2004 atunci când Consiliul Judeţean Dolj, prin oamenii politici de la acea vreme, a decis să restructureze compania Avioane Craiova şi jumătate din infrastructura acestei fabrici a fost solicitată statului român pentru reconversia ei din domeniul aviaţiei, în domeniu civil. Prin Hotărâre de Guvern, jumătate din infrastructura fabricii de Avioane a trecut în proprietatea Consiliului Judeţean. A fost înfiinţată o asociaţie administrator care a preluat aceste bunuri de la societatea comercială Avioane SA şi a început să le înnobileze. În primul rând a fost reabilitată infrastructura de apă, canal, electricitate şi deja în decembrie 2004, primele firme începeau locarea în amplasament. În 2005, Consiliul Judeţean a achiziţionat 2 ha. de teren, pentru că erau 10 ha. de teren, pentru a primi titlul de Parc Industrial”, a precizat Marin Nicoli, directorul Parcului Industrial Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 2006, societatea creată a primit titlul de Parc Industrial şi toate firmele din interior au început să beneficieze de facilităţi.

Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în acest amplasament nu plătesc taxe şi impozite locale pe teren şi construcţii. Aceasta reprezintă ajutor de stat”, a precizat Nicoli.

Aici îşi desfăşoară activitatea 41 de fabrici care au generat între 2004 şi 2017 peste 1.500 locuri de muncă, din care peste 600 locuri de muncă active în fiecare zi. Activităţile sunt între cele mai diverse: producţii de maşini de ambalat, trotinete electrice, advertising, confecţii.

După succesul deschiderii Parcului Industrial, administraţia judeţeană a continuat investiţiile în această zonă.

În 2009 am reușit să identificăm o suprafaţă de teren nouă, de 96 ha. şi am început demersurile pentru extinderea Parcului Industrial. Era nevoie de fonduri pentru a reabilita complet infrastructura veche făcută în 1972, dar era nevoie în acelaşi timp şi de crearea unei noi facilităţi pentru incubarea afacerilor. Consiliul Judeţean Dolj a aplicat în cadrul unui program şi a fost obţinută o sumă de 6 milioane euro care a fost utilizată pentru reabilitarea completă a drumurilor, a clădirilor, a reţelelor de apă, canal dar mai ales generarea unui incubator de afaceri, o clădire nouă destinată incubării afacerilor, apoi externalizării lor astfel încât, prin politica pe care CJ o duce, să se genereze o dezvoltare durabilă. Proiectul a fost finalizat în 2010 şi s-a plecat de la ideea de a incuba o afacere. Spre bucuria noastră, Incubatorul de Afaceri Craiova a început din 2011 să fie solicitat, astfel încât astăzi este ocupat în proporţie de 70%”, a precizat directorul Parcului Industrial.

Acesta a mai adăugat că: „marii investitori din Parcul Industrial Craiova au fost Consiliul Judeţean Dolj, care până acum a investit aproximativ 10 milioane euro, din fonduri europene dar şi din surse proprii, rezidenţii din Parcul Industrial, care au investit 29 milioane euro în mijloace de producţie, tehnologii, licenţe de fabricaţie”.

Acum, administraţia judeţeană îşi îndreaptă atenţia şi finanţarea către High Tech Industry Park, înfiinţat în 2014, şi care ar urma să devină operaţional în toamna acestui an.

High Tech Industry Park a avut o dezvoltare peste aşteptările noastre în ultimul timp şi acest lucru s-a datorat şi colegilor care lucrează acolo şi aeroportului din Craiova, multe firme care au venit ne-au spus că au ales Craiova pentru că au avut linie directă. Rapiditatea cu care s-a ocupat parcul ne-a dat socotelile peste cap, dar nu ne plângem de asta, pentru că ne calculasem în 2-3 ani în care să venim cu utilităţile până încep firmele să lucreze. Dar iată ca prima firmă vrea să îşi înceapă activitatea din septembrie-octombrie şi să angajeze primii oameni fapt pentru care noi trebuie să ne ducem cu utilităţile până la uşa fabricii şi pentru ceilalţi să facem acelaşi lucru. Nu abandonăm nici aici fondurile europene. Ne vom duce pe un incubator de afaceri și aici, pe drum perimetral”, a afirmat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean, la prezentarea investiţiilor pe care le are în vedere administraţia judeţeană în acest an.

High Tech Industry Park a fost înfiinţat pe o suprafaţă de 24,1341 hectare de teren, lângă Aeroport. În aprilie 2018 reprezentanţii parcului au cerut şi primit, de la Consiliul Judeţean, darea în administrare a unor imobile şi terenuri în suprafaţă totală de 45.463 mp, pentru extinderea facilităţii.

Necesitatea extinderii parcului industrial rezidă în avantajele și facilitățile oferite de titlul de parc industrial, în nevoia satisfacerii cererilor unor investitori străini și români care doresc să realizeze capacități de producție în Parcul Industrial „High-Tech Industry Park Craiova”, precum și în rezultatele preconizate: ocuparea terenurilor de către un număr minim de 10 companii; generarea a cel puțin 800 locuri de muncă în perioada 2018-2021; o valoare totală a investițiilor atrase în Parcul Industrial „High-Tech Industry Park Craiova” în perioada 2018-2021 de 61.560.000 lei. Oportunitatea extinderii Parcului Industrial „High-Tech Industry Park Craiova” are la bază următoarele considerente: posibilitatea îndeplinirii condițiilor cerute de Legea nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale; valoarea investițiilor ulterioare în infrastructură va fi considerabil mai mică decât în cazul înființării unui parc industrial nou, pe un alt amplasament, deoarece Parcul Industrial „High-Tech Industry Park Craiova” va deține, în scurt timp, rețea proprie de utilități (apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, fibră optică), la care ar urma să fie racordate utilitățile necesare extinderii; fructificarea șansei de a prelua din proprietatea Județului Dolj și din administrarea Consiliului Județean Dolj imobile libere de orice sarcini tabulare, învecinate cu actualul amplasament al Parcului Industrial High-Tech Industry Park Craiova”, se arată în solicitarea reprezentanţilor HighTech Industry Park.

Politica