sâmbătă, iunie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Agent de la Penitenciarul Pelendava condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

Un agent de la Penitenciarul Pelendava din Craiova, trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urmă cu un an, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, a fost condamnat, ieri, la 2 ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității. Agentul a fost acuzat că a cerut 5.000 de euro, din care a primit 3.500 de euro de la un craiovean, pentru a-i angaja soţia ca asistent medical în cadrul unităţii de detenţie. Bărbatul care a dat banii a recunoscut totul şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, încă de anul trecut, prin care a fost de acord să primească o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru cumpărare de influenţă. Sentința de ieri a Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, în martie anul trecut, reprezentanții Direcției Generale Anticorupție anunțau că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările, efectuate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Dolj, şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Dănuţ Dihoru, agent de penitenciare la Penitenciarul Pelendava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului, în urma anchetei desfăşurate ca urmare a sesizării făcute de o persoană la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, s-a stabilit faptul că, în perioada iunie-iulie 2016, agent-şef principal Dănuţ Dihoru, din cadrul Penitenciarului Pelendava, a pretins de la Alexandru Crăciun suma de 5.000 de euro, iar ulterior a primit de la acesta 3.500 euro, lăsându-l să creadă că poate influenţa angajarea soţiei acestuia ca asistent medical în cadrul Penitenciarului Pelendava.

„Ca urmare a cercetărilor, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a inculpatului agentului de penitenciare”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Denunțătorul, Alexandru Crăciun, a recunoscut comiterea faptei, precizând că, iniţial, i-a remis agentului suma de 3.500 euro pentru a-i facilita angajarea soţiei sale pe postul de asistent medical, urmând ca restul de 1.500 de euro să-i dea după efectuarea angajării.

„În conformitate cu prevederile legale, s-a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei de către inculpatul Crăciun Alexandru, privind comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, în sarcina acestuia stabilindu-se pedeapsa de 1,6 ani închisoare şi 1 an interzicerea unor drepturi, ca pedeapsă complementară, de la rămânerea definitivă a hotărârii”, au mai comunicat anchetatorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La mai bine de un an de la trimiterea în judecată, ieri, magistrații Tribunalului Dolj au pronunțat sentința. Agentul de penitenciar a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpatul Dihoru Dănuţ – Nicuşor la pedeapsa închisorii de 2 ani. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 2 ani stabilit de instanță. Obligă inculpatul Dihoru Dănuţ – Nicuşor ca, pe perioada duratei termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte, la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Dolj, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea; – să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință şi orice deplasare care depășește 15 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; – să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței. Inculpatul Dihoru Dănuț – Nicuşor va presta, pe parcursul termenului de încercare, o muncă neremunerată, în folosul comunității, pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei Craiova, sau în altă unitate care urmează a fi stabilită de către Serviciul de Probațiune Dolj. Obligă inculpatul Dihoru Dănuț – Nicuşor la plata sumei de 3.000 lei, cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în sedinţa publică, azi 10.05.2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Atât inculpatul, cât și procurorii, pot face apel la Curtea de Apel Craiova.

 

Politica