miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Transportul în comun, hipodromul și premierea handbalistelor, noi motive de discuții între consilieri

Starea transportului public din Craiova, a hipodromului, creșterea tarifului biletelor de acces la meciul de handbal din finala Cupei EHF, acordare unui avans din primele ce vor fi oferite handbalistelor, o nouă solicitare privind raportul ANAF după inspecția făcută la RAADPFL Craiova, acestea sunt o parte dintre subiectele care au stârnit discuții în contradictoriu între consilierii municipali ai Craiovei în cadrul ședinței din data de 26 aprilie. Declarându-se consecvenți, liberalii au votat împotriva bugetului punctând din nou faptul că acesta este unul neechilibrat.

Consilierul municipal liberal, Adriana Ungureanu, a propus să le fie acordate handbalistelor avans din primele despre care se spune că vor fi date la final de campionat, în funcție de rezultate. „După cum știți, fetele de la echipa SCM Craiova s-au calificat în finala Cupei EHF, Cupă înființată acum doi ani. Vreau să vă rog, întrucât a fost o mare degringoladă la echipă care le-a făcut să cadă psihic în această perioadă, să dăm avans fetelor din suma ce reprezintă acesteastă primă despre care se spune că se va da la sfârșit. Eu înțeleg că se vor acorda la final de campionat dar consider că le-am stimula dacă am acorda acest avans. Aceste fete au rezultate frumoase”, a spus Ungureanu.

Este prematur să discutăm de prime”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primarul Mihai Genoiu consideră că bugetul acordat domeniului sportiv a ajutat derularea activităților fără probleme, cât despre prime, edilul este de părere că acestea trebuie să reprezinte o recompensă în funcție de rezultate. Așadar, acestea vor fi acordate la finalul campionatului.

Bugetul pentru sport a crescut foarte mult. Am tot auzit în ultima perioadă că Primăria Craiova vrea să desființeze echipa de handbal. Nimic nu este adevărat. Ceea ce s-a făcut în ultima perioadă pe această linie sportivă s-a făcut cu sprijinul Consiliului Local Craiova. Performanța se face cu buget, evident mai ales datorită lor, a muncii și efortului depuse. Spre finalul campionatului apar tot felul de situații. Fete care vor să plece, nemulțumiri, dar tot timpul spre final de campionat. În privința bugetului, am stabilit ca premiile să fie acordate la final de campionat, în funcție de reușite, de rezultat. Așa mi se pare normal. Te poate stimula, motiva și acest lucru, nu un avans acordat, de exemplu. Așadar este prematur să discutăm de prime”, a explicat Genoiu.

Vot împotriva creșterii tarifului biletelor la meciul de handbal

Consilierii liberali au votat și împotriva creșterii tarifului biletului de intrare la meciul de handbal din finala Cupei EHF Feminim desfășurat la Sala Polivalentă din Craiova. „Nu premiem sportivele, dar iată că la viitorul meci de handbal, chiar în finală, îi „premiem” pe spectatori. Acești oameni au venit până acum la meci, au susținut echipa și chiar în finală le triplăm tariful pentru bilete. Făcând biletul 30 de lei, de la 10 lei, consider că atacăm o problemă de principii. Noi vom vota împotriva acestui proiect”, a precizat Sirop.

Hipodromul poate trece în patrimoniul primăriei

Un alt subiect dezbătut a fost cel al situației în care se găsește Hipodromul din Craiova. Sorin Manda, administratorul public al urbei, a făcut câteva precizări cu privire la demersurile ce se fac în vederea intrării lucrurilor pe un făgaș normal.

Noi avem o Hotărâre de Consiliu Local de luare în patrimoniu a hipodromului. Nu a fost încă materializată această hotărâre, fiind încă purtate discuții cu Ministerul Tineretului și Sportului. În ceea ce privește orele de călărie, cei interesați se pot adresa Clubului Municipal Craiova. Se fac și ore de echitație. A fost reactivată Secția de Echitație, au participat și la competiții, au venit cu premii”, a explicat Manda.

Au cerut din nou raportul ANAF după controlul la RAADPFL Craiova

Liberalii au cerut, din nou, raportul întocmit de ANAF după un control efectuat la RAADPFL Craiova. „Am cerut și noi raportul după controlul ANAF, control efectuat la RAADPFL Craiova. Nu am primit nimic. Dacă ascundeți acel conținut al raportului o să facem o cerere pe 544 și poate așa aflăm și noi conținutul”, a spus consilierul Flavius Sirop. Primarul Craiovei a cerut Direcției Economice să clarifice situația în acest sens cât mai repede posibil.

Lui Florescu i-a venit dor de RAT Craiova

La rândul său, consilierul PNL Marinel Florescu și fost director al RAT Craiova, a readus în discuție situația transportului în comun din Craiova. Acesta le-a propus colegilor din Consiliu Local Craiova să facă o plimbare cu autobuzele craiovene, în echipă, pentru a se convinge de condiții. „Transportul public de calitate nu se poate face cu ce avem acum. Nu cu aceste autobuze, de aceea trebuie luate măsuri urgente. Trebuie continuat programul de achiziții care s-a oprit undeva la jumătate, trebuie făcute investiții și mai trebuie rezolvată partea de infrastructură. Pentru a observa direct aceste probleme, pentru a vedea cât de urgent trebuie găsite soluții propun ca noi, consilierii, alături de primar și viceprimari, să ne împărțim în trei echipe și timp de o oră să ne plimbăm cu aceste autobuze”, a fost ideea lui Florescu.

Ați fost director la RAT Craiova și atunci nu v-ați plimbat cu autobuzul”

Un răspuns pentru Florescu a venit dn partea administratorului public al Craiovei, cel care a recunoscut că transportul în comun nu se situează, calitativ vorbind, acolo unde și-ar dori autoritățile. Investiții vor urma, însă, și astfel se întrevăd șanse ca și în Craiova, cei care circulă cu autobuzul sau tramvaiul să nu mai resimtă disconfortul călătoriei. „Știm cu toții că dumneavoastră ați fost director la RAT Craiova și atunci nu v-ați plimbat cu autobuzul. Este adevărat că transportul în comun nu este acolo unde ne-am dori, dar se fac demersuri pentru a îmbunătăți situația. RAT Craiova a făcut primul pas, cu ajutorul Consilului Local Craiova și anul acesta are o listă de investiții, undeva la 6.000.000 de lei, cea mai mare din ultimii 20 de ani, drept pentru care a fost accesată și o linie de credit pentru ducerea la îndeplinire a listei de investiții”, a intervenit Sorin Manda.

Linie de credit pentru siguranța contractului cu BERD

Despre achiziția unor noi autobuze, 35 la număr, a vorbit și edilul Craiovei. Se va face un contract cu BERD, lotul de mașini urmând să vină la pachet cu renovarea clădirilor Primăriei Craiova. Acest obiectiv este abia în etapa discuțiilor.

Purtăm discuții, la ora actuală, cu BERD să facem un contract de împrumut, deci nu mai vorbim de fonduri europene, ci de un contract separat care să cuprindă atât renovarea clădirilor Primăriei Craiova cât și achiziția a altor 35 de autobuze noi. Nu a abandonat nimeni investițiile, programele fiind în derulare. Față de programul de investiții al RAT Craiova chiar o să rog conducerea RAT să îl prezinte într-o ședință viitoare. Ceea ce pot să vă spun, legat de linia de credit de 3.000.000 de lei pe care o solicită BERD-ul este că imediat după ce am început discuțiile cu BERD-ul am început discuțiile despre RAT. Am întrebat dacă putem lua credit pentru achiziții auto. Acest lucru îl discutam la începutul anului. BERD-ul a spus că RAT-ul are o situație financiară mai precară și că nu prea existau șanse. Au spus acest lucru fără a consulta situația. În momentul în care am ajuns cu creditul la primărie și am discutat despre finanțarea reparației celor două clădiri au venit și au spus că trebuie să existe un pachet și cu autobuze că așa sunt programele lor. Atunci au fost la RAT Craiova și au constatat că situația permite achiziționarea unui număr mult mai mare decât cel de 35 de autobuze”, a menționat Genoiu.

Politica